Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Superrezistentní bakterie přeskakují mezi lidmi a zvířaty do kategorie

Aktuality > Aktuality

Superrezistentní bakterie přeskakují mezi lidmi a zvířaty

Vydáno: 13.9.2018
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a mapování genomu superrezistentních bakterií.

Některé bakterie jsou skutečně ošklivě rezistentní. Například zlatý stafylokok kmene MRSA a podobných už dnes známe celou řadu. Tyto kmeny bakterií se vypořádají s většinou, ne-li se všemi antibiotiky a mohou rozpoutat děsivé infekce. 

Jak říká Jukka Corander z Helsinské univerzity, který se podílí na mezinárodním mapování tisíců let evoluce stafylokoka, některé z těchto patogenů, jako právě MRSA, se rozšířily do nemocnic po celém světě. Corander s kolegy ve své nové studii přečetli genomy těchto superrezistentních bakterií u velkého vzorku lidí a zvířat a prostudovali v nich změny DNA, které v průběhu tisíciletí pomohly bakteriím přizpůsobit se novým hostitelům.

Z jejich analýz vyplývá, že původním hostitelem předků těchto dnes tak obávaných patogenů byli zřejmě lidé. Když si lidé opatřili první hospodářská zvířata, tak se stafylokoky naučily, jak je kolonizovat.

Z toho důvodu jsou dnes krávy zdrojem bakterií, které způsobují MRSA infekce u lidí po celém světě. Autoři studie proto považují za velmi důležité monitorovat patogeny u krav i jiných hospodářských zvířat, abychom co nejdříve zachytili blížící se nové pohromy s infekcemi multirezistentních bakterií.

Analýzy genomu studovaných bakterií ukazují, že se tyto patogeny přesouvají mezi hostiteli. Když se přesunou, tak si ukradnou nové geny od hostitele a s jejich pomocí se adaptují na dlouhodobé soužití. A v některých případech takto získají nové geny s rezistencí proti antibiotikům, čím se problémy šíří dál.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

 

Zdroj: Gate2Biotech


Foto: Shutterstock