Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Světový potravinový summit v Kodani s účastí ČR do kategorie

Aktuality > Aktuality

Světový potravinový summit v Kodani s účastí ČR

Vydáno: 4.9.2018
Tisk článku
Autor: MZe
Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 3. 9. 2018.

Zajištění více lepších potravin pro více spotřebitelů při maximálním využití zdrojů bylo tématem Světového potravinového summitu, který se v závěru týdne konal v Kodani. Účastnili se ho představitelé vlád 56 zemí včetně francouzského ministra zemědělství Stéphana Traverta a více než 200 odborníků z celého světa.

Podle analýz Světové organizace pro zemědělství a výživu bude totiž při stávajícím tempu růstu populace do roku 2050 nezbytné vyprodukovat o 60 % potravin více než dosud. Všechny inovativní postupy přitom musí vyhovět všem požadavkům bezpečnosti potravin a zároveň být ekonomicky udržitelné.

„Česká republika považuje otázku potravinové bezpečnosti za svou dlouhodobou prioritu, která stále intenzivněji nabývá na významu. Dlouhodobě tvrdím, že otázka soběstačnosti v základních zemědělských komoditách je z tohoto pohledu naprosto klíčová,“ komentoval jednání ministr zemědělství Miroslav Toman, kterého v Kodani zastupoval ředitel potravinářského odboru Jindřich Fialka.

Velkou výzvou pro dosažení tohoto cíle jsou podle odborníků kromě zhoršujících se produkčních podmínek, zejména klimatických, také otázky související se správnou výchovou spotřebitelů a důsledným potíráním falšování potravin, jehož rozměr rok od roku narůstá (objem podvodů se odhaduje až na 40 miliard USD). Značným problémem je v globálním měřítku plýtvání potravinami, které činí přibližně jednu třetinu ze všech vyprodukovaných potravin.

Odborníci se jednoznačně shodli na tom, že je žádoucí do celého procesu kromě vlád jednotlivých zemí více zapojit potravinářský průmysl. Při současném rozvoji informačních technologií je poměrně závažným problémem šíření dezinformací a mýtů o potravinách, jemuž je třeba čelit formou odborných platforem ve spolupráci s vědeckými a výzkumnými autoritami.

„Naše spotřebitele mohu ujistit, že pro resort zemědělství je otázka vzdělávání v oblasti potravin, ať už jde o jejich složení, kvalitu či bezpečnost naprosto zásadní a i do budoucna budeme tyto aktivity podporovat,“ uvedl ministr Toman.

 

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: Ministerstvo zemědělství


Foto: Shutterstock