Bezpečnost potravin

SZPI nevpustila na trh mák s desetinásobně překročeným limitem pro pesticid

Vydáno: 16. 3. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 16. 3. 2016.

Laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) potvrdila u šarže máku modrého o velikosti 18 tun přítomnost pesticidu carboxinu v množství 0,51 miligramu na kilogram (mg/kg). Jedná se koncentraci o řád vyšší, než je platným právním předpisem stanovený limit 0,05 mg/kg.

SZPI u kontrolované osoby – TRIAS CR s.r.o., Píšťovy 848, 53701 Chrudim – odebrala kontrolní vzorek a obchodník ponechal zásilku ve skladu až do vyhotovení analýzy. Vzhledem k tomu, že výsledek rozboru potvrdil porušení právních předpisů, inspekce nevpustila závadnou šarži na trh a ta se nedostala ke spotřebitelům. Výrobcem nevyhovující šarže máku modrého je společnost BIRLIK BAHARAT SAN.TIC.LTD.STI, 1145/4 SOKAK.NO.10, YENISEHIR, IZMIR 35110, Turecko.

S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj:  SZPI