Bezpečnost potravin

Teflonové pánve jsou prý riziko

Vydáno: 21. 5. 2003
Autor:

Nádobí s teflonovou úpravou viditelně označeno textem upozorňujícím na zdravotní rizika tohoto materiálu. Při zahřátí na 370 stupňů Celsia se totiž z něj uvolňují i dvě karcinogenní látky. Lidské zdraví. ŽP

Ochránci životního prostředí v USA žádají, aby bylo nádobí s teflonovou úpravou viditelně označeno textem upozorňujícím na zdravotní rizika tohoto materiálu. Při zahřátí na 370 stupňů Celsia se totiž z něj uvolňují i dvě karcinogenní látky.
Výrobce teflonu, americká firma DuPont, podle včerejší informace americké Pracovní skupina pro životní prostředí (EWG) už v roce 1981 zjistila, že sedm zaměstnankyň firmy mělo při kontrole v krvi chemikálii C8 způsobujících potraty u krys; několik dětí zaměstnankyň se pak narodilo s defekty očí. DuPont údajně rovněž zjistil, že toxické látky uvolňované z teflonu už při teplotě 240 stupňů jsou smrtelné pro ptáky. „Nevíme o škodlivém vlivu výparů z polymerů. Kdybychom o něm věděli, informovali bychom o tom,“ sdělil mluvčí firmy DuPont Cliff Web. Vedení firmy ale již dříve připustilo, že vaření na teflonu při teplotách nad 260 stupňů může mít pro lidi škodlivé důsledky, ale zároveň tvrdí, že je při vaření je tato teplota přesahována jen výjimečně. Ochránci namítají, že chybí vědecké studie o dlouhodobém vlivu látek z teflonového nádobí. Zatím je známo, že teflonové povrchy způsobují lidem symptomy chřipky – horečku a zadýchanost. * „O zprávě, jež uvádí, že teflonové nádobí je rizikové pro zdraví a že má dokonce uvolňovat karcinogenní látky, nic nevím a žádnou takovou studii jsem nečetl. Nicméně nechám vše odborně prověřit,“ řekl Právu včera Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Podle něj v ČR jsou schválené materiály, které se smějí používat při výrobě nádobí. „Mezi nimi je i definice teflonové úpravy. Na ní se zatím nic nemění,“ řekl Vít. „Teflon není škodlivý,“ uvedla ale nedávno ve spotřebitelském testu Jitka Sosnovcová ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Připustila však, že v nepatrném množství obsahuje rakovinotvorný formaldehyd a ten se z pánve při vysokých teplotách může uvolňovat. Teflon své vlastnosti do teplot kolem 250 stupňů nemění, rozkládá se až při teplotách o 100 stupňů vyšších. Většina receptů uvádí jako nejvyšší teploty pro smažení pokrmů 180 až 200 stupňů.
aa, per, ČTK (Právo)

e-mail: info@iceu.cz ;
http://www.evropska-unie.cz ;

ICEU-EkoList, 19. 5. 2003