Bezpečnost potravin

Test chia semínek 2018

Vydáno: 5. 9. 2018
Autor: dTest

dTest zapojil do testování 14 vzorků chia semínek. V laboratoři se zjišťovalo, kolik obsahují žádoucích živin a také to, zda se nepotýkají s nežádoucími pesticidy a mykotoxiny.

Semínka šalvěje hispánské si svou cestu evropským trhem razí teprve devátým rokem. Zdá se však, že úspěšně. Lví podíl na tom má jejich výživově zajímavé složení, především obsah důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zajímalo nás, zda je dobrá pověst chia semínek oprávněná. Poslali jsme proto jejich zástupce do laboratoře. Ta nám sdělila dobré zprávy – semínka bez potíží dodržela to, co jsme od nich očekávali.

Čelo žebříčků nejzdravějších potravin se střídá a mění poměrně často. Docela dlouho se tam navzdory konkurenci daří udržet šalvěji hispánské, přesněji jejím plodům – chia semínkům. V posledních letech se z nich stalo běžné zboží dostupné i v supermarketech a tak přišel čas, abychom připravili test chia semínek.

Před deseti lety chia semínka kromě botaniků znal jen málokdo a není divu – v Evropské unii je totiž lze oficiálně prodávat teprve od roku 2009. Původně středoamerická plodina si zákazníky získala především svou výživovou hodnotou. Nabízejí totiž vysoký obsah omega-3 polynenasycených mastných kyselin, bílkoviny obsahující i esenciální aminokyseliny a bohatá jsou i na vlákninu. Kromě toho mají i velmi dobré želírující schopnosti a dokáží z mléka vytvořit pudink, aniž by bylo nutné přidávat škrob.

Více o testu chia semínek zde


Foto: Shutterstock

 

Zdroj: dtest.cz

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):