Česky
Informační centrum Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111

Uživatelský přístup

 
 

Vyhledávání

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Ústav zemědělské ekonomiky a informací

Přidat článek To nestačilo v kile výrobku 20 % vody? do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

To nestačilo v kile výrobku 20 % vody?

Vydáno: 15.6.2012
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 15. 6. 2012.

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj prokázali u zásilky glazované aljašské tresky z Číny kromě deklarovaných 20 % glazury (vody) dalších 45 – 74 gramů vody. Celkem bylo dovezeno 22 200 kg, z toho bylo v kladenském mrazírenském závodě pozastaveno 19 895 kg, zbylá část 2 305 kg bude stažena od odběratelů. Vše vrátit do Číny. Kilová balení obsahovala 200 g glazury, tj. ledu plus něco navíc, a to je uvádění zákazníka v omyl!

V Mělníce středočeští inspektoři zjistili v Tescu skladování masných polotovarů při neodpovídající teplotě, nad 10 °C, tj., o více než 5 °C. Šlo o téměř 20 kg bavorských klobás, marinované vepřové krkovice, marinované grilovací mexické klobásy, Norimberské klobásy a kuřecího špízu s klobásou. Vysoká teplota a navíc absence obchodních dokladů u prodeje na farmářských trzích v Roztokách (Středočeský kraj): šlo o prodej ryb při teplotě až o 10 °C více než je povoleno (kapr, losos), a ještě šlo o nevyhovující podmínky prodeje, kdy se k rybám dostával volně poletující hmyz.

Podobný problém zjistili veterinární inspektoři v Pardubickém kraji při prodeji 540 kg nebaleného kuřecího masa v pojízdné prodejně v Dříteči, překročení teploty o téměř 10 °C. V Olomouckém kraji veterináři zjistili na farmářském trhu v Zábřehu, že zde prodejce nabízel sýry při teplotě  +18 °C, přičemž teplota deklarovaná výrobcem měla být max. do 6 °C.  Podobné to zde bylo s nebalenými tepelně opracovanými masnými výrobky, kdy teplota u některých překročila 20 °C. Taková porušení chladírenského řetězce mohou vést ke kažení potravin a v případě požití k onemocnění.

V Karlovarském kraji ve Františkových Lázních nabízel prodejce přes 5 kg mletého masa a vepřového sádla bez jakéhokoli označení. Ve Zlínském kraji v Hulíně zjistili veterináři u více než 11 kg vakuovaného hovězího, že šlo o výrobky s prošlým datem minimální trvanlivosti.

V kraji Vysočina zjistili v prodejně v Golčově Jeníkově, že provozovatel přes 24 kg původně chlazené drůbeže po datu použitelnosti zamrazil a prodával jako zmrazenou. V Žatci (Ústecký kraj) zjistili inspektoři, že zde prodejce nabízel zhruba 15 kg čabajky, kuřecího salámu, salámu Křemešník a sýra goudy s prošlým datem minimální trvanlivosti.

Jde o výběr z kontrol za uplynulý týden. Ve všech případech zahájily krajské veterinární správy správní řízení, výrobky nepropuštěny dále do oběhu, popřípadě došlo k okamžitému prodeji a vždy je v řízení uložení pokuty.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.

Zdroj:  SVS ČR


A-Z slovník:  Uchovávání potravin