Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Tuzemák o své „rumové aroma“ v následujících pěti letech nepřijde. Evropská komise přijala argumenty České republiky pro prodloužení výjimky do kategorie

Aktuality > Aktuality

Tuzemák o své „rumové aroma“ v následujících pěti letech nepřijde. Evropská komise přijala argumenty České republiky pro prodloužení výjimky

Vydáno: 17.4.2018
Tisk článku
Autor: MZe
Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 17. 4. 2018.

Ministerstvu zemědělství se dnes v Bruselu podařilo po složitých vyjednáváních prodloužit o pět let stávající výjimku používání „rumového aroma“ do tradičního alkoholického nápoje typu Tuzemák pro výrobce lihovin.

„Naši zástupci při vyjednávání s Evropskou komisí o dalším možném používání rumového aroma v lihovinách argumentovali doložením tradice výroby v těchto nápojích. Proti výjimce dnes byla Francie a Dánsko, Rakousko se zdrželo hlasování, ostatní členské státy a Komise ji odsouhlasily,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Ministerstvo zemědělství výjimku vyjednávalo na úrovni pracovní skupiny EK pro aromata a po celou dobu spolupracovalo se zástupci Státního zdravotního ústavu, Potravinářské komory ČR, výrobců aromatických látek a zástupců Svazu dovozců a výrobců lihovin.

Rumové aroma, které se používá při výrobě rumové tresti, dává nezaměnitelnou a běžnými aromaty nenahraditelnou chuť a vůni tradičnímu alkoholickému nápoji typu Tuzemák. Výroba rumové tresti má v ČR mimořádnou tradici, která spadá do 19. století, kdy začal Sebastian Stroh v roce 1832 vyrábět alkoholický nápoj z potravinářského lihu a této rumové tresti. Ten je označen jako tuzemský neboli inlander rum. Tím začala tradice tzv. tuzemského rumu, kterého se v roce 2017 v České republice vyrobilo zhruba 17 milionů objemových litrů.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval loni 24. 8. na žádost Evropské komise (EK) vědecké stanovisko, v němž byla posuzována zdravotní nezávadnost aromatické látky „Rum ether“. Závěrem hodnocení je, že přítomnost některých látek vyvolává bezpečnostní obavy.

Po dobu výjimky mohou provozovatelé potravinářských podniků vyvíjet alternativu rumového aroma, aby i nadále byla zachována produkce tradičního alkoholického nápoje „Tuzemák“.

 

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe