Bezpečnost potravin

Už tři miliony návštěvníků portálu Potraviny na pranýři

Vydáno: 27. 1. 2015
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 27. 1. 2015.

Už tři miliony návštěvníků portálu Potraviny na pranýři získalo informace o závadných potravinách, přibudou výsledky kontrol restaurací

Počet návštěvníků portálu Potraviny na pranýři (PnP) aktuálně přesáhnul tři miliony a mobilní aplikaci PnP si stáhlo 48 126 spotřebitelů. Tyto údaje považuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za mimořádný úspěch nejen v rámci České republiky. SZPI prostřednictvím PnP zveřejnila informace o více než 2 000 šaržích nebezpečných, falšovaných a nejakostních potravin, které úřední kontrolou zjistila na českém trhu.

Od roku 2015 SZPI provádí kontroly i v provozovnách společného stravování a se zjištěním nevyhovujících potravin (pokrmů) z těchto provozoven bude seznamovat veřejnost i prostřednictvím PnP. Pro přehlednost proto nově návštěvníci u každé položky naleznou jednu z ikon: cukrárna, čerpací stanice, internetový obchod, maloobchod, mobilní stánek s občerstvením, pivnice-bar-herna, přeprava, restaurace, rychlé občerstvení, velkoobchod, vinárna-vinotéka nebo výroba.
Projekt PnP spustila SZPI v červenci 2012 jako webový portál, na kterém spotřebitelé otevřeli téměř 29 milionů stránek. Dále se projekt rozšířil o mobilní aplikaci pro chytré mobilní telefony a tablety s operačními systémy Android, Windows Phone a iOS. Následně SZPI k projektu připojila i účty na sociálních sítích Facebook, který sleduje přes 11 000 fanoušků a Twitter s více než 2 700 „followery“, čímž se řadí mezi nejsledovanější twitterové účty v ČR. Přes 12 000 uživatelů webu zaregistrovalo pro pravidelný odběr novinek emailem, kterých SZPI odeslala celkem již přes 2 500 000.
Projekt PnP v letech 2012, 2013 a 2014 zvítězil v anketě českého internetu Křišťálová lupa v kategorii Veřejně prospěšná služba a mobilní aplikace PnP získala v roce 2014 ocenění Mobilní aplikace roku v kategorii Aplikace pro lepší svět. Cílem projektu je zejména posílit pozici spotřebitele a chránit poctivé provozovatele.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI