Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek V novém roce nově o GM plodinách do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

V novém roce nově o GM plodinách

Vydáno: 9.1.2017
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 6. 1. 2017.


Foto: Shutterstock

Geneticky modifikovaná (GM) rostlina s upravenou fotosyntézou dosáhla vyšších výnosů i v polních podmínkách. Na globálním zákazu GM plodin by nejvíc vydělaly Spojené státy americké.

Tyto dvě zajímavé zprávy přináší letošní první číslo odborného časopisu Úroda, a to prostřednictvím dvou článků od prof. Jaroslava Petra, předsedy České komise GMO při Ministerstvu životního prostředí a pracovníka Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i. V obou případech se jedná o výsledky amerických výzkumů, prováděných na tamních univerzitních pracovištích.

V prvním případě jde o polní pokus s modelovou rostlinou - GM tabákem, do kterého byly vneseny tři geny upravující fotosyntézu rostliny, resp. zlepšující její účinnost. Díky tomu se podařilo (poprvé v polních podmínkách) zvýšit přímo výnos rostliny. Obdobnou modifikaci chce nyní výzkumný tým ověřit u významných zemědělských plodin, jakými jsou GM kukuřice a GM rýže.

V druhém případě američtí vědci zkoumali dva extrémní scénáře (ne)využití GM plodin v zemědělství: 1. dopady globálního zákazu GM plodin ("EU přístup") 2. efekty celosvětového rozšíření GM plodin ("USA přístup"). Z ekonomického pohledu došli k paradoxnímu závěru, že z globálního zákazu by nejvíce profitovaly Spojené státy americké, a to díky velkému exportu krmiv a potravin, u kterých by došlo ke zdražení. Země EU by ročně ztrácely miliardu dolarů. Při rozšíření GM plodin by z ekonomického pohledu byla situace opačná, výrazně by vydělala např. Čína. K významným změnám by došlo ve využití půdy, kdy v prvním případě by plochy orné půdy narostly na úkor lesů a pastvin (cca o 3,2 mil.ha), v druhém případě naopak poklesly o cca 800 tis.ha.

Kompletní články jsou zveřejněny v odborném časopise Úroda, č. 1/2017, a to pod názvy:

  • Genetickou modifikací k vyšším výnosům (str. 9 - 10)
  • Dva scénáře využití genetických modifikací (str. 28 - 29)

 

Zdroj: Úroda č. 1/2017


Zdroj článku: BIOTRIN