Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Vodu v kuřeti nekupujte! do kategorie

Aktuality > Aktuality

Vodu v kuřeti nekupujte!

Vydáno: 18.1.2018
Tisk článku
Autor: SZIF
Informace SZIF o správném zchlazování kuřecích výrobků.

Zajímá vás složení potravin a při nákupu neleníte a přečtete si pečlivě i etiketu? Pokud ano, vybírejte kuřecí maso i podle způsobu chlazení. To má totiž velký vliv na jeho kvalitu. Věděli jste, že v ČR je způsob chlazení daný zhruba od poloviny devadesátých let? U některých z našich sousedů však takovou samozřejmost nehledejte.

V obchodech se můžete setkat s kuřecími výrobky, které jsou zchlazeny několika způsoby. Odborník ze Sdružení drůbežářských podniků MVDr. František Mates však doporučuje vybírat pouze takové produkty, které prošly chlazením vzduchem nebo chlazením vzduchem s mírným mlžením. „V řadě členských států Evropské unie a třetích zemích je ale používáno chlazení vodou. Při tomto způsobu může snadno docházet k mikrobiální kontaminaci při hromadném chlazení ve vodní lázni a také k navázání volné vody do masa,“ popisuje situaci odborník pro web akademiekvality.cz.

Co pro spotřebitele znamená mikrobiální kontaminace? 

Při vodní koupeli může velmi jednoduše dojít k přenosu např. salmonely z jednoho kusu drůbeže na druhý. V tomto směru představuje chlazení vzduchem nižší riziko kontaminace.

I přesto, že EU dovoluje různé způsoby chlazení kuřecího masa, pokud sáhnete po českém výrobku, máte záruku, že s masem nekupujete i vodu. V České republice se totiž bez výjimek používá chlazení vzduchem, případně chlazení vzduchem s mírným mlžením. Výsledné produkty „kuře a kuřecí díly“ mají tak vysoké kvalitativní parametry. Zde platí jednoduché pravidlo. Kvalitní a zdravé kuře by mělo čerstvě působit už na první pohled. Plná kvalita se pak ukáže záhy při přípravě a konzumaci.

Jak vypadá chlazení vzduchem?

Představte si pás, který projíždí chladicím tunelem. Každé kuře po něm jede zvlášť a díky proudění studeného vzduchu je rovnoměrně vychlazeno ve všech částech na požadovanou teplotu max. 4 °C. Tento způsob chlazení je finančně náročnější než hromadná vodní koupel, ale zato zaručí vyšší kvalitu masa. Při chlazení vzduchem, případně v kombinaci s mírným mlžením, nedochází k absorpci vody do masa kuřat a není ani nadměrně vysušen jejich povrch.

Chlazené versus mražené

Obecně platí, že lepší je chlazené. Hlavně kvůli senzorickým vlastnostem. Co se týká trvanlivosti, tam pak vítězí zase kuře mražené. Uvádí se, že chlazená drůbež v současné době představuje zhruba osmdesát procent veškeré prodávané drůbeže, oproti tomu jen dvacet procent drůbeže je mražené.  

Zdroj: Akademie kvality


Foto: https://www.akademiekvality.cz/clanek/vodu-v-kureti-nekupujte