Bezpečnost potravin

Výsledky monitoringu dietární expozice v ČR za rok 2014

Vydáno: 8. 9. 2015
Autor: SZÚ

Státní zdravotní ústav zveřejnil údaje o dietární expozici populace ČR za rok 2014.

Jako každý rok, i letos SZÚ zveřejnilo zajímavé údaje o dietární expozici populace ČR. Výsledky za rok 2014 zahrnují dvě části. První (NUTRIMON) popisuje odhad obvyklého přívodu důležitých živin (jako je DRASLÍK, FOSFOR, HOŘČÍK, CHRÓM, JÓD, MANGAN, MĚĎ, MOLYBDEN, NIKL, SELEN, SODÍK, VÁPNÍK, ZINEK, ŽELEZO) pro jednotlivé populační skupiny a jejich srovnání s různými dietárními referenčními hodnotami. Často ani odborníci netuší, že takové srovnání v ČR existuje. Výsledky v řadě případů naznačují existující problémy. Druhá část (HYGIMON) shrnuje výsledky sledování „průsaků“ GMO potravin na trh v ČR a pilotně mapuje situaci s označováním druhů ryb ve společném stravování, kde běžný spotřebitel většinou nepozná, co mu servírují. Potence ke klamání zákazníků je tedy vysoká a výsledek nutí k zamyšlení, jak dál v této oblasti.

Detailní výsledky v podobě pro širší odbornou veřejnost najdete na stránce:

http://czvp.szu.cz/monitor/tds14c/tds14c.htm

J.Ruprich
7.9.2015

Zdroj: SZÚ