Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek WHO doporučuje “plánování zdravých a udržitelných schůzek” do kategorie

Aktuality > Aktuality

WHO doporučuje “plánování zdravých a udržitelných schůzek”

Vydáno: 19.7.2018
Tisk článku
Autor: SZÚ, CZVP
SZÚ informuje o doporučení Světové zdravotnické organizace s cílem podpořit zdravější pracovní prostředí.

 
Zajímavé a možná i provokující doporučení zveřejnila Světová zdravotní organizace (WHO), 5. 7. 2018. Možná je to náhoda, že zrovna v “okurkové sezoně”. Mnoho z nás tráví hodně času na různých zasedáních, schůzkách, kongresech či jiných akcích. A často jsou doprovázeny občerstvením. Nejspíše se do budoucna počet takových akcí nesníží (i když máme internet). Samotný název doporučení zní zajímavě – “plánování zdravých a udržitelných schůzek”. Ponecháme na úvaze každého, jak doporučení uchopí. Předem ho proto nijak nebagatelizujme. Předkládáme volný překlad zprávy WHO a originál doporučení v angličtině, které je lehce pochopitelné a přímo využitelné. A jedna zkušenost na konec. Na mezinárodních akcích v ČR se často liší přístup domácích a zahraničních účastníků. Catering má dobrou zkušenost, co jde na odbyt. Našinci preferují českou tradici - koláčky, gulášek, řízečky, uzeniny, sýry, cizinci více preferují bílá masa, ryby, zeleninu, sýry a ovoce. A jde i o množství. Bude zajímavé sledovat, jak se kultura bude měnit.

"Někdy považujeme schůzování (setkávání) za výjimku z obecného zdravého životního stylu, který se snažíme dodržovat," říká Dr. João Breda, vedoucí Evropského úřadu WHO pro prevenci a kontrolu neinfekčních nemocí a manažer programu ad interim pro výživu, fyzickou aktivitu a obezitu při WHO/Evropa. "Je to hlavně proto, že způsob, jakým jsou zasedání organizována, často nedává moc možností. Zajištění zdravějších setkání nemusí být komplikované nebo drahé - a často i příjemnější."

WHO proto vydává novou příručku pro zaměstnavatele a organizátory setkání s cílem podpořit zdravější pracovní prostředí. "Plánování zdravých a udržitelných setkání", původně vyvinutých pro vlastní zaměstnance WHO, uplatňuje již zavedené zásady podpory zdraví také na schůzkách a akcích.

Setkání často zahrnují mnoho času vsedě s minimální fyzickou aktivitou, omezeným přístupem k čerstvému ​​vzduchu a to v kombinaci s konzumací potravin s vysokým obsahem cukrů a tuků, jako jsou sušenky a další podobné potraviny při přestávkách na kávu. Navíc, jednorázové pomůcky a nádobí, jako jsou ručníky a plastové příbory, mohou vést k zbytečnému negativnímu dopadu na životní prostředí.

Doporučení se zaměřuje na 4 hlavní prvky zdravého a šetrného životního stylu: zdravá strava, fyzická aktivita, prostředí bez tabáku a udržitelné postupy. Dává konkrétní návrhy, jak je aplikovat při plánování schůzky s cílem vytvořit kulturu zdraví, pohody a udržitelnosti.

"Někdy jsou účastníci překvapeni, když jsou požádáni, aby si zacvičili uprostřed formálního technického setkání, ale měli jsme spoustu pozitivních zpětných vazeb na tyto přestávky - opravdu pomáhají osvěžit, cítit se lépe a dokonce to přispěje k znovu soustředění na diskusi,” říká Tina Kiaerová, komunikační ředitelka WHO/Evropa.

Doporučení zahrnuje následující jednoduché, ale tyto snadno použitelné nápady:

  • zajistit, aby čerstvé ovoce a zelenina byly základem každého poskytnutého občerstvení;
  • snížit velikosti porcí, aby se zabránilo přejídání a snížily se ztráty nedojedeného jídla (například nakrájet pečivo nebo sendviče na polovinu);
  • nabízet celozrnné potraviny, jako je celozrnný chléb, těstoviny z celozrnné a hnědé rýže;
  • vyvarovat se nabízení sladkých nápojů, jako jsou sladké limonády a džusy, podávat čistou vodu nebo vodu s přídavkem čerstvého ovoce, zeleniny nebo vonných bylin pro zlepšení chuti;
  • vybírat výrobky s nižším obsahem soli a žádat, aby poskytovatelé stravy snížili množství soli v nabídce - požádejte je, aby místo toho používali bylinky, koření a okyselení (ocet, citrónový nebo limetkový džus); a také
  • nabídnout účastníkům vhodné příležitosti k tomu, aby byli fyzicky aktivní. Např. tím, že se začlení fyzická aktivita do programu schůzky nebo tím, že se jim dopřeje dostatek času během přestávek na oběd, aby byla možnost na fyzickou aktivitu a byla šance se znovu soustředit.

Prostřednictvím těchto a dalších pozitivních změn WHO povzbuzuje všechny k tomu, aby se zlepšilo pracovní prostředí pro všechny.

Toto doporučení bylo připraveno z iniciativy Evropského úřadu WHO pro prevenci a kontrolu neinfekčních onemocnění v Moskvě (Ruská federace) a bylo financováno dobrovolným příspěvkem vlády Ruské federace.

Zdroje:

1. Zpráva
http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/news/news/2018/7/spending-hours-sitting-in-meetings-consult-whos-new-guide-to-planning-healthy-and-sustainable-meetings?utm_source=WHO%2FEurope+mailing+list&utm_campaign=ae37e91b9f-News_highlights_January_2018_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_60241f4736-ae37e91b9f-102285733 (19.7.2018)

2. Doporučení
http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/publications/2018/planning-healthy-and-sustainable-meetings-2018(19.7.2018)

 

J.Ruprich
CZVP SZÚ, Brno 19.7.2018 

Zdroj: SZÚ