Česky
Informační centrum Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111

Uživatelský přístup

 
 

Vyhledávání

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 13
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Navštivte také: Výzva EFSA: Obnova vědeckých komisí a panelů
Výzva EFSA: Obnova vědeckých komisí a panelů

Přidat článek Zpráva EFSA a ECDC o antimikrobiální rezistenci zoonotických bakterií do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality EFSA > Aktuality EFSA
Aktuality > Aktuality

Zpráva EFSA a ECDC o antimikrobiální rezistenci zoonotických bakterií

Vydáno: 27.3.2012
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Beránková
EFSA a ECDC publikovaly druhou společnou zprávu EU o antimikrobiální rezistenci zoonotických bakterií zasahujících lidi, zvířata a potraviny.

Zpráva EFSA a ECDC o antimikrobiální rezistenci zoonotických bakterií zasahujících lidi, zvířata a potraviny.

Zpráva předkládá data sebraná z členských států  EU za rok 2010 a informuje o tom, že antimikrobiální rezistence byla běžně detekovaná  u zoonotických baktérií jako je Salmonella a Campylobacter, které jsou hlavními příčinami zaznamenaných infekcí šířících se z potravin v EU. Úroveň  rezistence  bakterií u zvířat a potravin zůstává podobná jako v předchozích letech.

Zoonotická onemocnění jsou významnými zdravotními hrozbami v EU a obavy z rezistence zoonotických bakterií k antimikrobiálním přípravkům neustále rostou na úrovni EU i celého světa. 

Kampylobakterióza je nejčastěji zaznamenaná zoonotická infekce u lidí. Vysoká rezistence baktérií Campylobacter k některým antibiotikům, včetně důležitého ciprofloxacinu, stupňuje obavy na úrovni EU.  Rezistence baktérie Campylobacter k jinému důležitému antibiotiku, erytromycinu, byla zaznemenána jako nízká, zatímco rezistence k běžně používaným antibiotikům jako je ampicilin a tetracykliny byla vysoká. U zvířat a v potravinách byla velká část bakterií Campylobacter rezistentní vůči ciprofloxacinu, především  u kuřat, ale také u prasat a hovězího dobytka.

Bakterie Salmonella je rezistentní vůči běžným antibiotikům, ale rezistence ke kriticky důležitým antibiotikům pro léčbu lidí je relativně nízká. U zvířat a v potravinách byla zaznamenána vysoká úroveň rezistence k běžně používaným antibiotikům, jako i k ciprofloxacinu u drůbeže.

Rezistence E. coli u drůbeže byly vysoká ke kriticky významnému antibiotiku ciprofloxacin, zatímco rezistence bakterie Enterococcus u zvířat byla vysoká k jinému důležitému antibiotiku, erytromycinu.

"The European Union Summary Report on antimicrobial resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2010"

Více informací o antimikrobiální rezistenci:

•    EFSA’s work on antimicrobial resistance
•    ECDC’s work on antimicrobial resistance

Zdroj:    EFSA


Heslo “zoonóza” a “antimikrobiální prostředky”  v A–Z  slovníku pro spotřebitele