Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek 11. vědecké kolokvium EFSA: Karcinogenita akrylamidu do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Akce zahraniční > Akce - Archiv> Akce zahraniční> Akce - Archiv

11. vědecké kolokvium EFSA: Karcinogenita akrylamidu

Vydáno: 25.3.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Uskuteční se v Tabiano (Itálie) ve dnech 22.–23. května 2008. Souhrnné informace o akrylamidu v potravinách.
Ve dnech 22.–23. května 2008 se uskuteční v Tabiano (Itálie) v pořadí již 11. vědecké kolokvium, které se bude zaměřovat na karcinogenitu akrylamidu – nové důkazy o expozici ze stravy.
Akrylamid je kontaminant, který se tvoří v potravinách, zejména v komoditách rostlinného původu bohatých na sacharidy a chudých na bílkoviny a to během tepelného opracování (vaření, smažení, pečení nebo pražení) při teplotách nad 120 °C. K hlavním negativním účinkům akrylamidu patří neurotoxicita a karcinogenita. Prokázalo se, že sloučenina je pro laboratorní zvířata genotoxická a karcinogenní.
V roce 2005 požádala Evropská komise, aby Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provedl posouzení akrylamidu v potravinách a to ve světle souhrnné zprávy z 64. zasedání Společného výboru expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA). JECFA pro posouzení rizika akrylamidu v potravinách použil přístup založený na MOE (margin of exposure, limit expozice) a došel k závěru, že odhadnuté MOEs jsou nízké, což může představovat pro člověka riziko. JECFA však varoval, že existuje řada nejistot v tomto závěru, neboť toxikologická databáze byla neúplná. Doporučil proto nové posuzování akrylamidu, jakmile budou údaje např. o karcinogenitě nebo humánních biomarkerech k dispozici. Vědecký panel pro kontaminanty v potravinovém řetězci (CONTAM) EFSA vyjádřil souhlas s hlavními závěry a doporučeními JECFA.
Cílem 11. kolokvia bude svolat experty k diskusi o nejnovějších vědeckých poznatcích týkajících se akrylamidu – o důkazech publikovaných od roku 2005 k problematice karcinogenity akrylamidu a aplikace biomarkerů expozice nebo způsobu působení.
Po krátké plenární části bude kolokvium probíhat ve čtyřech menších diskusních skupinách (DS), které se budou specificky zaměřovat na následující oblasti:
DS1: Epidemiologické studie – posuzování důkazů a určování nejistot.
DS2: Biomarkery – nový náhled na expozici a způsob působení.
DS3: Mechanismus karcinogenity.
DS4: Expozice ze stravy v rámci Evropy – současná situace.
Závěry, které budou v rámci jednotlivých diskusních skupin učiněny, budou následně prezentovány na závěrečném plenárním zasedání a budou formulovány závěry kolokvia, popř. doporučení EFSA. Výstup z kolokvia bude sumarizován v celkové zprávě. Účast na kolokviu je omezena na ca 100 expertů, včetně členů panelu CONTAM, řečníků v plenární části a ostatních předních expertů, které EFSA již oslovil.
Program 11. vědeckého kolokvia EFSA
Registrační formulář 
Zdroj: EFSA
Pozn.:
Přehled dosud pořádaných kolokvií EFSA
Souhrn informací o akrylamidu (na stránkách Evropské komise)
Informační brožury CIAA týkající se snížení akrylamidu:
1. v sušenkách, keksech a křupavém chlebu,
2. v pečivu,
3. ve snídaňových cereáliích,
4. ve smažených výrobcích z brambor,
5. ve smažených výrobcích z brambor/hranolcích.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021