Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek 130 nutričních informací o 15 000 druzích potravin do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv

130 nutričních informací o 15 000 druzích potravin

Vydáno: 26.10.2010
Tisk článku
Německý Max Rubner-Institut vrhá světlo do džungle v potravinách.
Kolik hořčíku je obsaženo ve 100 g banánů a jaký že je ve skutečnosti obsah železa ve špenátu? Asi pětkrát vyšší než u meruněk, které jsou, jak je obecně známo, "bohaté na železo", ale jen o něco víc než u pampelišky rostoucí na běžné zahradě. Kdo se zabývá otázkami kolem obsahu živin v potravinách se nyní může spolehnout na novou verzi Spolkového potravinářského kodexu 3.0 (BLS).
Tato databáze vytvořená  Max Rubner -Institutem (Spolkový výzkumný ústav pro výživu a potraviny) byla nyní významně přepracována. BLS 3.0 obsahuje 15 000 potravin, tj. o  4 000 více než jich bylo v jeho předchozí verzi. I nadále musí být pro každou z uvedených potravin od A až do Z uvedeno 130 detailních informací o jednotlivých nutričních komponentech.
Do nového BLS, bylo integrováno aktuální vydání  databáze živin Souci-Fachmann-Kraut  a analýzy Max Rubner-Institutu a jeho partnerů.
V experimentální potravinářské laboratoři byla vědci z Institutu, speciálně pro účel porovnávání sesbíraných spolkových údajů o potravinách, vypracována široká škála standardních receptur pokrmů a provedena také jejich senzorická hodnocení.
S pomocí zachování nutričních faktorů a faktorů využitelné hmotnosti se mohou nutriční údaje o potravinách nebo pokrmech, v případě, když nejsou k dispozici žádné hodnoty získané analýzou, stanovit výpočtem.
To znamená, že z údajů o čerstvé mrkvi lze  získat hodnoty pro pečenou nebo vařenou mrkev.
V aktualizovaném BLS jsou nyní také obsažené údaje o obohacených potravinách a o potravinách se sníženým energetickým obsahem. Ve vybraných potravinách byl rovněž přezkoumán relevantní obsah nutrientů, například sodík v chlebu, sýrech a masných výrobcích, sorbitol v ovoci, obsah jódu v mléce, jogurtu a v pitné vodě a obsah minerálů v pitné a minerální vodě.

Více informací o Spolkovém potravinovém kodexu je k dispozici zde.
To je také odkaz na zákon o potravinách a objednávkový formulář na menu licence "BLS".
 
Max Rubner - Institut
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018