Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek AAS : geneticky modifikovaný losos do kategorie

GMO > Vlivy na zdraví - Archiv> GMO> Vlivy na zdraví - Archiv
Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv
Aktuality > Aktuality

AAS : geneticky modifikovaný losos

Vydáno: 14.6.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Byl vytvořen vložením transgenu do genomu lososa obecného. Vykazuje větší a rychlejší růst než netransgenní kontrola.

Dosud nebyl povolen žádný geneticky modifikovaný (GM) živočich k uvedení na trh. Nejblíže potenciálnímu komerčnímu využití jsou transgenní ryby, protože jejich genetická modifikace je jednodušší než u jiných živočichů. Už se podařilo vytvořit GM ryby, které mají zvýšený a zrychlený růst, odolnost vůči různým nemocem, změněnou barvu, jinou stavbu těla a GM ryby, které dokážou přežít v chladu, působit jako bioindikátory znečištění vody nebo produkovat farmaceuticky významné proteiny. Pracuje se na vytvoření GM ryb, které budou sterilní.
Losos je po tuňákovi druhou nejčastěji konzumovanou rybou. 90 % lososů, které konzumujeme, pochází z chovu a uměle chovaný losos tvoří 60 % všech chovaných ryb. Více než 90 % světové produkce lososa zajišťují tyto čtyři země: Norsko, Chile, Velká Británie a Kanada. Nejvýznamnějšími chovnými druhy lososa jsou losos obecný (Salmo salar), losos čavyča (Oncorhynchus tshawytscha) a losos kysuč (Oncorhynchus kisutch), přičemž nejčastěji chovaným druhem je losos obecný. Výzkum se zaměřuje na vylepšení jeho růstu při umělém chovu, neboť růst ve volné přírodě již dosáhl svého maxima.

AquAdvantage losos (AAS) je GM losos exprimující růstový hormon. Uvedený losos je několikanásobně větší a těžší než volně žijící losos, přičemž těchto zvýšených parametrů dosahuje v mnohem kratší době. V současné době se čeká v USA na povolení uvést tohoto GM lososa na trh.

Zdroj: Hložková K.: Budeme jíst geneticky modifikovaného lososa?
BIOPROSPECT 21, 2011, č. 1, s.6–8
Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018