Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Acerola: pěstování, posklizňové zacházení, výživové a biologické vlastnosti do kategorie

Aktuality > Aktuality

Acerola: pěstování, posklizňové zacházení, výživové a biologické vlastnosti

Vydáno: 27.5.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Přehledový článek se zabývá tropickým ovocem podobajícím se třešním, které se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu C, biologicky aktivních fenolických látek a karotenoidů.

Acerola (Malpighia emarginata DC) – tropické ovoce podobajícím se třešním je velmi populární především ve Střední Americe a Brazílii. Plody, mají v plné zralosti červenou barvu, jsou vysoce hodnoceny především kvůli vysokému obsahu vitaminu C (695 – 4827 mg/100 g), ale i vitaminů B1 a B2, fosforu (17,1 mg/100g), vápníku (11,7 mg/100 g) a železa (0,22 mg/100 g), dále antokyanů, karotenoidů a dalších bioaktivních fenolických látek. Tyto složky jsou ceněny vzhledem k jejich vysoké antioxidační kapacitě. Extrakty plodů  by mohly být využitelné jako antihyperglykemické prostředky a také při chemoterapii .

Problémem těchto plodů je, že v plné zralosti jsou velmi choulostivé, a tak při posklizňové manipulaci dochází k velkým ztrátám kvality.

Obsah článku:
Úvod
Fyzikálně-chemické vlastnosti a nutriční hodnota
-          bílkoviny, tuky a sacharidy
-          vitaminy a minerální látky
-          pH, kyselost, rozpustná sušina, organické kyseliny
Profil aromatu
Fytochemické látky
-          fenolické sloučeniny (flavonoidy, antokyany, fonolové kyseliny)
-          Karotenoidy
Biologická účinnost (celková fenolická a antioxidační aktivita)
Antihyperglykemické a jiné biologické účinky
Závěr a trendy

Food Review Int., 29, 2013, č. 2, s. 107-126
Objednávka kopie článku

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021