Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Advantame - další nekalorické sladidlo do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Advantame - další nekalorické sladidlo

Vydáno: 22.9.2009
Tisk článku
Ajinomoto Food Ingredients žádá FDA o schválení nového sladidla vyrobeného kombinací aspartamu s vanilinem.
Společnost Ajinomoto Food Ingredients, hlavní výrobce zpochybňovaného aspartamu a MSG,  vyvinula další neenergetické sladidlo, a to podobně jako aspartam a neotam na bázi aminokyselin. V dubnu 2009 podala společnost žádost úřadu FDA o schválení a má v úmyslu žádat o schválení v Evropě a v Austrálii. Po zkušenosti s aspartamem jsou budou vůči schválení značné výhrady, kvůli možnému neurotoxickému a karcinogennímu účinku. Rozhodnutí FDA se očekává do dvou let. 
Podle informací výrobce je sladidlo Advantame vyrobeno kombinací aspartamu s vanilinem, má čistou chuť podobnou cukru, je stabilní vůči vysokým teplotám a má několikatisíc-násobně (v závislosti na aplikaci) vyšší sladivost než cukr. Vhodnou formou aplikace do potravin a nápojů je kombinace s cukrem nebo vysokofruktózovým kukuřičným sirupem (HFCS). Podle vyjádření Ajinomoto Food Ingredients se jedná o první výrobek řady sladidel nové generace, které mají být představeny během několika nejbližších let.

Foodnavigator
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021