Bezpečnost potravin

Akce 100 vzorků na koňské maso končí, vyšetřování pokračuje

Vydáno: 24. 3. 2013
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 21. 3. 2013.

řestože dnešním dnem Státní veterinární správa splnila úkol od Komise vyšetřit minimálně 100 výrobků na průkaz přítomnosti koňské DNA, popřípadě koňského masa, a akci končí, ve vyšetřování pokračuje.
K dnešnímu dni jsme odebrali 117 vzorků různých výrobků, z toho 104 na přítomnost koňské DNA a 8 vzorků na přítomnost reziduí zakázaného léku fenylbutazon. Z tohoto množství byla koňská DNA prokázána v jednom případě ve výrobku Lasagne Bolognese z Lucemburska. Celkem tedy šlo o 6 pozitivních zjištění falšování.
Na základě interního vyšetřování a zjištění firmy Tesco, kdy byla prokázána přítomnost koňské DNA v salámu od českého výrobce, se ukazuje, že prověřování jak výrobků, i dovezených surovin má smysl. Ukazuje se, že použité suroviny (vepřové maso, hovězí maso, sádlo) nebyly českého původu.
Státní veterinární správa bude tedy i nadále prověřovat všechny možnosti a cesty, kde ny se mohlo objevit ohrožení zdravotní nezávadnosti výrobků a surovin, ale i kde by mohlo docházet k falšování.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj:  SVS ČR

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):