Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Aktivity EFSA zaměřené na aspartam do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Akce zahraniční > Akce - Archiv> Akce zahraniční> Akce - Archiv

Aktivity EFSA zaměřené na aspartam

Vydáno: 24.6.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Ve dnech 2.–3. dubna 2009 se uskutečnila schůzka EFSA a národních expertů pro problematiku aspartamu.
Aspartam je sladidlo, jehož používání bylo schváleno v řadě zemí. Poté, co se objevily informace o negativních účincích aspartamu, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provedl nové posouzení bezpečnosti aspartamu. EFSA přijal stanovisko, ve kterém opětovně potvrdil bezpečnost aspartamu. Obavy spotřebitelské veřejnosti z konzumace aspartamu však zůstaly.
Aby se tyto obavy rozptýlily, EFSA iniciativně uspořádal schůzku národních expertů – odborníků pro problematiku aspartamu. Ta se uskutečnila ve dnech 2.–3. dubna 2009 a zúčastnilo se jí 18 expertů z 10 zemí. Šlo o předběžnou schůzku, na které se projednávala témata pro diskusi na schůzce, která se uskuteční v listopadu 2009. Jedním z témat byly i negativní reakce na aspartam. Byla vyslovena podpora vytvoření databáze těchto uváděných negativních účinků, které by se dále analyzovaly a posuzovaly z hlediska vědeckých údajů publikovaných v recenzované odborné literatuře.
Zúčastnění odsouhlasili další kroky, což bude např. dokončení návrhu zprávy, o kterém se bude jednat na zasedání národních expertů v listopadu 2009. Ke zprávě proběhne veřejná diskuse tak, aby se k ní mohly vyjádřit všechny zainteresované subjekty. Zpráva expertů společně se závěry z připomínkového řízení bude prezentována na poradním fóru EFSA počátkem roku 2010.
 
Zápis ze schůzky národních expertů pro aspartam
 
Zdroj: EFSA
 
Pozn.: Schůzky se za ČR zúčastnila ing. Daniela Winklerová (Státní zdravotní ústav).
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021