Bezpečnost potravin

Aktivity ILSI Europe v oblasti potravinové alergie

Vydáno: 25. 3. 2009
Autor:

Přehled aktivit pracovní skupiny pro alergie, přístup k odborným publikacím.

V rámci ILSI Europe pracuje skupina, která se zaměřuje na potravinovou alergii. Uvedená skupina podpořila uspořádání 10. mezinárodního symposia o klinických, chemických a imunologických problémech souvisejících s potravinovou alergií. Symposium se konalo v květnu 2008 v Parmě (Itálie).
 
Pracovní skupina pro potravinovou alergii se bude od roku 2009 zaměřovat na tyto aktivity:
 
– V roce 2010 společně s Europrevall uspořádá workshop.
– Bude vyhodnocovat vztah mezi alergizujícím potenciálem potravin a zpracováním potravin.
– Bude vyhodnocovat existující metodologie pro sběr dat o spotřebě a složení potravin tak, aby se dala vyhodnotit expozice spotřebitelů potravinovým alergenům.
– Zváží, zda by se mohly dostupné údaje o minimálních dávkách vyvolávajících alergii využít k určení hladin alergenů pro zásah (allergen management).
 
K problematice potravinové alergie/alergenů je k dispozici řada publikací, mimo jiného monografie Food Allergy (viz příloha).
 
Příloha: Food Allergy (pdf, 374 kB, 46 stran)