Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Aktivní a inteligentní látky v materiálech v kontaktu s potravinami do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

Aktivní a inteligentní látky v materiálech v kontaktu s potravinami

Vydáno: 17.8.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Směrnice EFSA o “aktivních” a “inteligentních” látkách v materiálech přicházejících do kontaktu s potravinami.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil směrnice (viz příloha) určené pro průmysl (výrobce), které se týkají podávání žádostí o posouzení bezpečnosti aktivních a inteligentních látek v materiálech, které jsou určeny pro kontakt s potravinami.
Obecně platí, že aktivní materiály v kontaktu s potravinami absorbují nebo uvolňují látky s cílem udržet nebo zlepšit stav balené potraviny nebo prodloužit její údržnost. Inteligentní materiály v kontaktu s potravinou monitorují stav balené potraviny nebo prostředí obklopujícího potravinu a poskytují informace o čerstvosti potraviny.
Nařízení (ES) č. 450/2009 stanovuje postup, kterým se povoluje použití nových aktivních nebo inteligentních látek v materiálech přicházejících do kontaktu s potravinami. Legislativa uvádí, že výrobci požadující takovou autorizaci musí prvně poslat EFSA žádost o posouzení bezpečnosti příslušné látky/látek.
Směrnice specifikují, ke kterým hlediskům bude EFSA přihlížet při posuzování bezpečnosti aktivních nebo inteligentních látek, např. půjde o jejich toxikologické vlastnosti a rozsah, v jakém se tyto látky nebo jejich štěpné produkty mohou dostat do potravin.
Dokument rovněž uvádí typy údajů, které EFSA požaduje k tomu, aby provedl posouzení bezpečnosti, např. informace o fyzikálních nebo chemických vlastnostech příslušných látek, jak se vyrábějí a jaké je jejich zamýšlené použití.
Směrnice byly schváleny panelem pro materiály v kontaktu s potravinami (EFSA–CEF) 21.7.2009 a to po veřejném připomínkovém řízení.
 
Příloha: Guidelines on submission of a dossier for safety evaluation by the EFSA of active or intelligent substances present in active and intelligent materials and articles intended to come into contact with food (pdf, 75 kB, 11 stran)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021