Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Alergeny potravin rostlinného původu: obranné nebo zásobní proteiny do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Alergeny potravin rostlinného původu: obranné nebo zásobní proteiny

Vydáno: 5.4.2002
Tisk článku
hlavní alergeny potravin, evropský výzkumný projekt, snížení alergenity opracováním surovin
Potravinová alergie je důsledkem nepřiměřené odezvy imunitního systému na určité proteiny potravin, která vede k tvorbě protilátek (imunoglobulinu E neboli IgE).
Hlavní proteiny odpovědné za většinu potravinových alergií jsou obsaženy v těchto komoditách: burské oříšky (podzemnice) a ořechy stromů, pšenice, sója, kravské mléko, vejce, korýši a ryby. Odhaduje se, že 1–2 % dospělých a 5–7 % dětí je alergických na potraviny.
V rámci Evropy se řeší projekt (Flair-Flow 4), který má vést k lepšímu pochopení faktorů, které jsou důležité pro vývoj alergenity určitých rostlinných potravinářských proteinů a pro snížení alergenity rozhodujících faktorů prostřednictvím opracování.
Rostlinné proteiny lze rozdělit do 3 podskupin:
– strukturální a metabolické proteiny,
– obranné proteiny (chrání rostliny před napadením patogeny nebo před zkonzumováním hmyzem) a
– zásobní proteiny (působí jako zásobárna živin v semenech k podpoře klíčení).
Na základě nejnovějších studií se zdá, že téměř všechny alergeny potravin rostlinného původu jsou buď obranné nebo zásobní proteiny. Je rovněž zřejmé, že ty proteiny, které způsobují vývoj alergické odezvy prostřednictvím GI traktu, patří především ke dvěma velkým skupinám proteinů:
– cereálním prolaminům a
– „cupinům“.
Proteiny uvnitř každé skupiny mají podobnou molekulární strukturu. Projekt se dále zaměřuje na vývoj technologií ke snížení nebo odstranění alergenů nebo aktivních míst (epitopů) alergenních proteinů. Práce se soustřeďuje na tři technologie:
– odstranění epitopů (např. odslupkováním broskví se odstraňuje značná část alergenity),
– destrukci (např. ohřevem na teplotu rozkladu a deaktivace prostřednictvím jejich hydrolýzy proteázami),
– jejich maskování (např. zesíťování epitopů transglutaminázou nebo jinými enzymovými reakcemi).
www.foodnavigator.com
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021