Vybrané výzkumné projekty podporované Evropskou komisí. Zdroje informací o potravinových alergenech.
Evropská komise prostřednictvím 5. a 6. rámcového programu výzkumu podpořila řadu výzkumných projektů zaměřených na
alergie. Přehled vybraných projektů zabývajících se potravinovou alergií je uveden v tabulce.
Název projektu
|
Zaměření projektu
|
EuroPrevalla
|
Výskyt (prevalence), náklady a základna pro potravinovou alergii v Evropě
|
InformAll
|
Komunikace o potravinových alergiích: informace pro spotřebitele, legislativa a průmysl
|
SAFE
|
Alergie na potraviny rostlinného původu: strategie pro snižování jejich výskytu v Evropě
|
AllergenTest
|
Vývoj imunochemických rychlotestů pro detekci proteinů s alergenním potenciálem obsažených v potravinách
|
Allergest
|
Vliv GI-trávení na alergenitu potravin
|
REDALL
|
Snížení alergenity zpracovaných potravin obsahujících živočišné alergeny
|
LABDEL
|
Aplikace vakcín a terapeutických molekul orálně pomocí nepatogenních mléčných bakterií
|
FAREDAT
|
Vyhodnocování rizika potravinové alergie založené na zdokonalené diagnóze, alergenech a metodách testování
|
INFABIO
|
Vlivy stravy a životního stylu na riziko GI-infekce a alergie v počátku života; znalosti spotřebitelů, jejich postoje a potřeby
|
GA2len
|
Global Allergy and Astma European Network (Evropská vědecká základna pro alergii a astma)
|
a) účast Fakultní nemocnice Bulovka na projektu
Zdroje informací o potravinových alergenech
Systémy varování spotřebitelů před alergenními potravinami
V zemích EU jsou spotřebitelé informováni o výrobcích, které nevyhovují legislativním požadavkům, prostřednictvím “Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva” (
RASFF).
V USA tuto službu zajišťuje
FAAN (Food Allergy & Anaphylaxis Network),
FDA (Food and Drug Administration) a
USDA (United States Department of Agriculture).