Bezpečnost potravin

Alergie na ryby u dětí

Vydáno: 11. 2. 2009
Autor:

Ve Španělsku jsou ryby třetím nejčastějším alergenem u dětí do dvou let.

V časopise Pediatric Allergy & Immunology byl otištěn článek, který podrobně informuje o výskytu alergie na ryby u dětí v Evropě. Ryby a výrobky z ryb jsou silné potravinové alergeny, které vyvolávají reakci po konzumaci, kontaktem s pokožkou nebo po inhalaci par při tepelné úpravě ryb.
Výskyt alergie na ryby závisí na množství ryby, které je do jídelníčku zařazeno. Největší konzumace ryb v Evropě je ve skandinávských zemích, Španělsku a Portugalsku. Ve Španělsku jsou ryby třetím nejčastějším alergenem u dětí do dvou let a to za vejci a kravským mlékem. Většina případů alergie je zprostředkována IgE.
Ze všech studovaných druhů ryb se ukázaly jako nejméně alergizující tuňák (Tunidae) a mečoun (Xiphiidae).
 
Alergie na ryby v A-Z slovníku pro spotřebitele