Bezpečnost potravin

Alergie na sójové proteiny u dětí

Vydáno: 30. 5. 2001
Autor:

kojenecká výživa, náhrada mléčné výživy, křížové reakce, geneticky modifikovaná sója

Potravinové alergie se vyskytují asi u 4–6 % dětí a předpokládá se, že se v budoucnosti jejich výskyt zvýší. Kojenecká výživa na bázi sóji se používá jako strava dětí trpících alergií na kravské mléko. Vysoký obsah kyseliny fytové ve výrobcích však může ovlivňovat absorpci a využitelnost minerálních látek. Na základě současných poznatků se ukazuje, že někteří kojenci netolerují stravu na bázi sóji. Hledají se různé postupy, jak odstranit z potravin složky, které vyvolávají nesnášenlivost. V této souvislosti je třeba zmínit, že byl zastaven vývoj sóji s vysokým obsahem methioninu, neboť obsahovala alergen z ořechu para.
Ve Švédsku v l. 1993–1996 bylo zaznamenáno 61 vážných reakcí u dětí, přičemž se zjistilo, že některé děti, které měly astma a byly alergické na burské oříšky, vykazovaly také alergii na sóju. Zřetelné spojení mezi alergií na sóju a mlékem však pravděpodobně neexistuje.
Studie provedená v USA u dětí ve věku do 3,5 roků ukázala, že alergie na sóju se vyskytuje pouze u malého počtu dětí alergických na kravské mléko. Potravinová alergie u dětí může být přechodná. U většiny dětí se ztrácí okolo tří let.
J. Agric. Food Chem., 49, 2001, č. 3, s. 1069–1086