Bezpečnost potravin

Alergii na jahody vyvolává obsažené červené barvivo

Vydáno: 16. 7. 2005
Autor:

Švédští výzkumníci identifikovali alergen v jahodách. Protein, který vyvolává u citlivých osob svědění a otoky v ústech a v krku, je složkou červeného barviva jahod.

Výzkumníci z univerzity v Lundu identifikovali alergen v jahodách. Protein, který vyvolává u citlivých osob svědění a otoky v ústech a v krku, je složkou červeného barviva jahod. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří jsou alergičtí na červené jahody světlé odrůdy alergie nevyvolávají. Každoročně ve Velké Británii zemře v důsledku potravinové alergie asi osm lidí, 90 % alergií vyvolává mléko, vejce, arašídy, ořechy (vlašské, kešu), ryby, mořské plody, sója a pšenice. Více informací na adrese:  

http://www.foodsafetytoday.com