Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Alimentární infekce vyvolané konzumací rajčat a salátu do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Alimentární infekce vyvolané konzumací rajčat a salátu

Vydáno: 12.6.2008
Tisk článku
Ve Spojených státech se množí počet alimentárních nákaz vyvolaných zárodkem Salmonella Saintpaul.
Atlanta / Washington – Již od dubna letošního roku registrují americké zdravotnické úřady velké množství alimentárních infekcí u lidí, vyvolaných dosud zřídka se vyskytujícím druhem salmonel. Jak sdělili odborníci z Centra kontroly chorob a jejich prevence (CDC), byl
zaznamenán výskyt choroboplodného zárodku Salmonella Saintpaul v těchto amerických státech: Nové Mexiko (36 osob), Arizona (7), Colorado (1), Idaho (2), Illinois (12), Indiana (1), Kansas (3), Oklahoma (3), Utah (1), Virginia (2) a Wisconsin (2). Podle dosavadních epidemiologických šetření se mohou alimentární infekce vyskytnout v souvislosti s konzumací syrových rajčat.
Již v roce 2006 byly zaznamenány případy infikování amerických občanů následkem konzumace rajčat kontaminovaných salmonelami.
V americké státě Washington sledují úřady celou řadu infekcí vyvolaných enterohaemorhagické zárodky E. coli (EHEC). Jako zdroj této infekce byly identifikovány koli baktérie typu O157:H7 v baleném římském salátu.
EHEC bakterie mohou vyvolat průjmová onemocnění, vyznačující se dramatickým průběhem. Život ohrožující komplikace mohou postihnout zejména děti mladší 6 let, starší osoby nebo lidi s oslabenou obranyschopností, u kterých může se může vyvinout u 5 až 10 % případů v souvislosti s výskytem symptomů v trávicím traktu hemolyticko-uremický syndrom (HUS). Většinou se manifestuje poškozením cév, červených krvinek a ledvin. Dalšími komplikacemi mohou být krvácení do mozku, neurologické poruchy a poškození dalších orgánů (slinivky, srdečního svalu).
Také v Německu se stále častěji vyskytuje zelenina kontaminovaná bakteriemi. Před nedávnem varoval hamburský hygienický ústav před konzumací syrových klíčků kontaminovaných salmonelami.
USA: Erneut Lebensmittelinfektionen über Tomaten und Salat. [cit. 2008-06-10],
www.animal-health-online.de
         
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021