Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Alimentární infekce z ovoce a zeleniny do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Alimentární infekce z ovoce a zeleniny

Vydáno: 17.2.2009
Tisk článku
Ovoce a zelenina se mohou stát příčinou alimentární infekce nejrůznějšího původu. Jako zdroj bývají podceňovány.
Minneapolis / Atlanta (lme) – Syrové ovoce a zelenina mohou zásadně prospět našemu zdraví, ale v ojedinělých případech mohou také fungovat jako iniciátor vzniku alimentární infekce. Tuto skutečnost si ale spotřebitelé, obchodníci, zpracovatelé a kontrolní a dozorové orgány často neuvědomují. Pod drobnohledem se jako původci propuknutí choroby obvykle ocitají pouze „známí podezřelí“ jako jsou vejce, drůbež a maso a jiné rostlinné zdroje infekce zůstávají neodhaleny.
 
V odborném časopise „Epidemiology and Infection“ tuto skutečnost demonstrovali vědci ze speciálního centra v Atlantě „United States Centers for Disease Control and Prevention“ a z univerzity v Minnesotě a Minneapolisu na celé řadě alimentárních infekcí, které byly iniciovány konzumací ovoce a zeleniny. Podrobně popsali případy salmonelózy způsobené konzumací rukoly, bazalky, melounů, celého pepře, klíčků vojtěšky nebo E.coli infekce následkem konzumace špenátu. Zadokumentovány byly případy přenosu zárodků Yersinia pseudotuberculosis prostřednictvím hlávkového salátu nebo norovirů na malinách do organismu lidí.  
 
Pramen: M. F. Lynch, R. V. Tauxe,  C. W. Hedberg: The growing burden of foodborne outbreaks due to contaminated fresh produce: risks and opportunities.
Epidemiology and Infection, 3, 2009, 307-315
 
Lebensmittelinfektion über Obst und Gemüse oft unterschätzt
[cit. 2008-02-16], www.animal-health-online.de
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021