Bezpečnost potravin

Americká studie zpochybňuje bezpečnost lososů chovaných na farmách

Vydáno: 15. 1. 2004
Autor:

Podle nejnovější americké studie má atlantský losos chovaný na farmách v porovnání s volně žijícím pacifickým lososem mnohem vyšší hladinu 13 chlororganických látek včetně polychlorovaných bifenylů (PCB).

V nejnovější americké studii, v rámci které bylo analyzováno 700 vzorků pacifického lososa žijícího volně v moři, resp. atlantského lososa chovaného na farmách, bylo zjištěno, že chovaný losos má v porovnání s volně žijícím mnohem vyšší hladinu třinácti chlororganických látek. Američtí výzkumníci kontrolovali u lososů hladinu 14 kontaminantů, včetně polychlorovaných bifenylů (PCB), které jsou spojovány s výskytem rakoviny a vývojovými defekty u lidí. Bylo zjištěno, že chovaný losos obsahuje až desetkrát více PCB, dioxinů a pesticidů než losos volně žijící v moři a že nejvíce kontaminovaný je losos chovaný ve Skotsku a na Faerských ostrovech. Lososi chovaní na farmách byli krmeni rozemletým masem malých ryb jiných druhů, které bylo kontaminováno průmyslovými škodlivinami z ovzduší. Tyto kontaminanty přecházejí z potravy přímo do lososů a postupně se zde akumulují. V severní Evropě došlo k průmyslovému rozvoji mnohem dříve než v jižní Americe, což může být vysvětlením nejméně kontaminovaných vzorků lososa z Chile. Vzhledem k možnému riziku rakoviny podle amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí (EPA) doporučují autoři studie konzumaci maximálně 55 g (což představuje čtvrtinu normální porce) lososa chovaného ve Skotsku za měsíc. Pokud se týká lososa chovaného v Kanadě a ve státě Maine, doporučuje se spotřeba maximálně půl porce za měsíc, u lososa ze státu Washington a z Chile jedna porce za měsíc. V porovnání s těmito doporučeními se za bezpečnou považuje konzumace osmi porcí aljašského volně žijícího lososa za měsíc. Výsledky získané v nejnovější americké studii jsou velmi podobné údajům o hladině dioxinů a PCB zjištěné v předchozí studii Úřadu pro potravinové standardy (FSA). Podle FSA jsou tyto hladiny v souladu s bezpečnými hladinami stanovenými Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Evropskou komisí. FSA doporučuje jíst minimálně dvě porce ryb týdne, z nichž jedna by měla být ryba tučná jako je losos, protože zdravotní přínosy v tomto případě převažují nad eventuálními riziky. Losos obsahuje n-3 polynenasycené mastné kyseliny, které jsou vhodnou prevencí koronárních srdečních onemocnění. Více informací na adrese , resp. na stránce
http://www.foodsafetytoday.com