Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Americké společnosti připravují editované jahody do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Americké společnosti připravují editované jahody

Vydáno: 11.11.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Americké soukromé společnosti J.R. Simplot Company z Idaha a Plant Sciences Inc. z Kalifornie spojily síly, aby během pár let uvedly na trh geneticky editované jahody, které mají být déle čerstvé a mají mít delší sezónu.

Podle údajů amerického ministerstva zemědělství američtí pěstitelé v roce 2020 sklidili jahody za 2,2 miliard dolarů, převážně v Kalifornii. Spotřebitelé ale museli vyhodit cca 35 procent z nich kvůli tomu, že se jahody zkazily. Představitelé zmíněných společností jsou přesvědčeni, že geneticky vylepšené jahody přispějí k podstatnému omezení těchto ztrát a zároveň budou k dispozici pro spotřebitele po většinu roku.

Editované jahody by měly obsahovat pouze geny z jahod, které byly šlechtěny pro žádoucí vlasnosti desítky let. Jak uvádí Doug Cole hze Simplotu, jde o stejnou technologii, kterou nedávno úspěšně použili při vývoji editovaných brambor. Byl by hřích na tento úspěch nenavázat.

Navzdory intenzivnímu výzkumu nic nenasvědčuje tomu, že by editované potraviny měly být nebezpečné při konzumaci. Část veřejnosti má problém etického rázu se změnami genetické informace, i když při tradičním šlechtění dochází prakticky ke stejným změnám, jen méně cíleně a mnohem pomaleji.

Americké vládní agentury Environmental Protection Agency (EPA) a Food and Drug Administration (FDA) nedávno schválily použití zmíněného postupu při genetické úpravě brambor společnosti Simplot. V současnosti se již bez problémů prodalo zhruba 500 milionů kilogramů editovaných brambor v asi 40 amerických státech, ve 4 tisících supermarketech a 8 tisících restauracích.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: US companies announce plans for gene-edited strawberries (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021