Bezpečnost potravin

Americké úřady konečně povolily geneticky vylepšenou zlatou rýži

Vydáno: 5. 6. 2018
Autor: Gate2Biotech

Genetici přidali do genomu této rýže geny, díky nimž může ve svých jedlých částech vytvářet beta-karoten (provitamin A).

Populární zlatá rýže je geneticky vylepšená rýže, která vznikla kvůli prevenci slepoty u podvyživených dětí. Minulý týden ji americká agentura FDA (Food and Drug Administration) konečně shledala bezpečnou a vhodnou ke konzumaci ve Spojených státech. 

Bylo na čase. První detaily o zlaté rýži pronikly mezi širší veřejnost v roce 2000. V té době šlo o významný průlom v biotechnologii, protože zlatá rýže obsahuje celou novou biosyntetickou dráhu. Na plantážích se zlatá rýže poprvé pokusně pěstovala v roce 2004. Což je skutečně dávno.

Genetici přidali do genomu této rýže geny, díky nimž může ve svých jedlých částech vytvářet beta-karoten, což je provitamin A. Tento karotenoid je klíčový pro prevenci dětské slepoty. Podle autorů zlaté rýže z filipínského institutu International Rice Research Institute nahradí jedna porce takové rýže polovinu doporučené denní dávky vitaminu A. Příjemným bonusem je i zlatavá barva zrn, podle nichž zlatá rýže přišla ke svému jménu.

Díky schválení zlaté rýže agenturou FDA se Spojené státy staly čtvrtou zemí, která letos povolila zlatou rýži, po Kanadě, Austrálii a Novým Zélandem. Do těchto zemí teď bude možné importovat potraviny, které obsahují zlatou rýži.

Nejdůležitější ale bude schválení zlaté rýže tam, kde by měla být nejvíce prospěšná. Týká se to Filipín a Bangladéše, kde byly žádosti o schválení zlaté rýže podány v loňském roce.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj: Gate2Biotech 
 

Foto: Shutterstock

Další informace:
Článek „Zlatá rýže konečně na našich stolech?!“ (Informace organizace Biotrin ze dne 16. 4. 2018)