Bezpečnost potravin

Americký státní program pro bezpečnost potravin Food Safety

Vydáno: 30. 9. 2008
Autor:

Výzkumná organizace ARS (Agrisultural Research Service) amerického ministerstva zemědělství se účastní globálního státního programu Food Safety, který zkoumá všechny aspekty bezpečnosti potravin.

     Výzkum organizace ARS (Agricultural Research Service) amerického ministerstva zemědělství pro zlepšení bezpečnosti listové zeleniny a jiné čerstvé produkce, jako například jarní cibule a rajčat, je součástí globálního státního programu ARS pro Food Safety popsaného na webových stránkách www.nps.ars.usda.gov. Je to průřezový program, který zkoumá všechny aspekty kontinuity bezpečnosti potravin, od rostliny a genetiky mikrobů po techniky produkce potravin. Tento program rozvíjí nástroje a informace pro  pochopení zdrojů a transferu mikrobů prostřednictvím dodávání potravin.
     ARS koordinuje svůj výzkumný program v této oblasti s jinými agenturami amerického ministertva zemědělství, včetně Cooperative State Research, Education, and Extension Service; Economic Research Service a National Agricultural Statistics Service.
     Agentura také těsně spolupracuje s komoditními organizacemi, jako například United Fresh, průmyslovými výrobci a zpracovateli, univerzitami a jinými federálními organizacemi, jako například Food and Drug Administration (Americký úřad pro kontrolu léčiv a potravin).
     Taková rozsáhlá koordinace zajišťuje, aby se ARS se svým výzkumem obracela k nejkritičtějším potřebám a prioritám. Pomáhá také zajistit, aby výzkumné programy financované federálními dolary byly integrovány, nebyly duplikativní a využily jedinečné schopnosti a odbornosti každé agentury
     Priority na které se ARS v poslední době soustřeďuje, zahrnují:
  • identifikování genetických a biochemických faktorů, které se zapojují do kolonizace produktů lidskými patogeny;
  • rozvíjení a implementování strategií na vědeckém základě pro zabránění kontaminace produkce střevními patogeny na farmách;
  • určování úlohy sklizňových metod, posklizňového zpracování a skladování v kontaminaci;
  • vyvíjení komplexních posklizňových systémů pro eliminování nebo kontrolování, potlačování růstu lidských patogenních organismů
  • vyvíjení přesných a velmi rychlých testů pro inspekci potravin a sanitačních podmínek během zpracování prováděného velmi malými až velmi velkými komerčními zpracovateli;
  • vynalézání nových nebo zlepšených zásahových technologií pro značné redukování kontaminace lidskými patogeny při udržení kvality čerstvých a minimálně zpracovaných produktů.                                                                                                                                                                                                     Agricultural Research, vol. 56, 2008, č. 6, str. 17