Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Amygdalin, laetril a alternativní léčba rakoviny do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Amygdalin, laetril a alternativní léčba rakoviny

Vydáno: 18.6.2012
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Za určitých okolností se může násobit riziko z uvolňovaného kyanovodíku.

Amygdalin, kyanogenní  glykosid hořkých mandlí a jader řady peckovin, a laetril, což je příbuzná sloučenina vyráběná zčásti synteticky, jsou reklamou doporučovány jako látky potlačující rakovinné buňky.

Ze zhodnocení 36 původních vědeckých zpráv a z posouzení alternativních způsobů léčby v onkologii vyplynulo, že účinnost laetrilu/amygdalinu při léčbě rakoviny nebyla prokázána. Navíc existuje nezanedbatelné riziko toxicity kyanovodíku, který se z těchto látek uvolňuje.
(Zatímco léky podléhají náročné státní kontrole, pro doplňky stravy platí podstatně měkčí pravidla.)

Účinky kyanovodíku:
Kyanovodík je všeobecně známý krevní jed, který vyvolává tzv. vnitřní dušení. Smrtelná dávka pro člověka se pohybuje v širokém rozmezí  0,5-3,5 mg na kg tělesné hmotnosti. Při nižších dávkách může dojít k otravám s příznaky nevolnosti jako jsou bušení srdce, svalová bolest či bolest hlavy.
Z hořkých mandlí a jader meruněk , broskví či višní se může uvolnit kolem 3000 mg/kg kyanovodíku. Citlivý jedinec o hmotnosti 70 kg by mohl dosáhnout dolní rizikové hranice 0,5 mg/kg tělesné hmotnosti již při požití 12 gramů uvedených pochutin. Skutečné riziko je nižší, protože organismus má určité obranné mechanismy.
Za určitých okolností se však může riziko kyanovodíku znásobit. Jsou popsány případy otrav po konzumaci pochutin obsahujících amygdalin  či užívání laetrilu a současném příjmu značně vysokých dávek vitaminu C. Ten zvyšuje uvolňování  kyanovodíku a zároveň snižuje tělesné zásoby sirné aminokyseliny cysteinu, která se podílí na detoxikaci  kyanovodíku.

„Amygdalin, laetril a alternativní léčba rakoviny“, Prof. Ing. Pavel Kalač, CSc., ZF JČU v Českých Budějovicích
Výživa a potraviny, 67, 2012, č.3, s.76-78
Objednávka kopie článku


A-Z slovník:  Amygdalin

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021