Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Analýza kažení nealkoholických nápojů do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Analýza kažení nealkoholických nápojů

Vydáno: 29.8.2008
Tisk článku
Moderní techniky pomáhají chránit proti kontaminantům a zbytečným ztrátám.
Kvasinky a plísně mohou způsobit kažení nealkoholických nápojů a tím vytvořit zbytečné ztráty u potravin po celém světě. Proto se provádí testování a analýzy kontaminantů, které přicházejí v úvahu jako zdroje možného kažení. Tyto mikroorganismy mohou rovněž způsobovat zkrácení doby trvanlivosti a ovlivnit podstatnou část kvalitativního řídícího systému. Za účelem omezení ztrát byl vyvinut systém obrany proti nežádoucím mikroorganismům.
Pomocí rozlišení DNA se může stanovit přítomnost mikroorganismů o různých koncentracích. Mimo to se dá přesně určit jejich původ a místo jejich působení. Nejvážnější hrozbu pro kažení ovocných nápojů představuje skupina kvasinek Zygosaccharomyces. Byla provedena rozsáhlá studie, která se věnovala působení 100 různých druhů těchto kvasinek. Ukázalo se, že dochází ke křížení mezi příbuznými druhy, což způsobuje zvýšení odolnosti vůči běžným typům konzervačních prostředků užívaných v potravinářství. Byly zjištěny nové druhy, které mohou přežít při vyjímečně nízkých hodnotách pH, při sníženém obsahu vody, stejně tak jako při rostoucích teplotách, které byly normálně považovány jako příliš nízké proto, aby vedly k podpoře růstu těchto mikroorganismů. Vyhodnocovaly se genové sekvence za využití matematických analýz speciálně vyvinutých pro tento případ. Věškeré nově zjištěné informace zajišťují nové neobvyklé přístupy, vedoucí ke sledování a posléze i řízení omezení výskytu nežádoucích kvasinek, které způsobují kažení ovocných nápojů. Používají se aktualizované metody kombinované s přesně dostupnými stávajícími způsoby zamezování kažení, které je způsobené nežádoucími mikroorganismy.
 
Soft Drinks International, 2008, č. 6, s. 34-35 ISSN 1367 8302
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021