Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Analýzy odhalily další listerii do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

Analýzy odhalily další listerii

Vydáno: 3.11.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SZPI ze dne 31.10.2008.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala kvůli nálezu bakterie Listeria monocytogenes výrobu lahůdkářských výrobků v provozovně Jiřího Duška v obci Vrdy u Čáslavi. Jedná se o firmu lokálního významu, která distribuuje své výrobky pouze v blízkém regionu.

Laboratorní rozbory prokázaly přítomnost bakterie ve dvou výrobcích - Salát Rumcajs (175 g, datum použitelnosti 03.11.2008) a Salát Pochoutkový (175 g, datum použitelnosti 04.11.2008). Spotřebitelé mohou mít tyto saláty ještě doma, inspekce jim proto nedoporučuje jejich konzumaci.

Firma musí nyní provést kompletní sanitaci provozovny, jejíž účinnost musí být ověřena kontrolními stěry. Za účelem zjištění zdroje kontaminace budou také analyzovány všechny suroviny, z nichž byly uvedené saláty vyrobeny.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI, 31.10. 2008

Pozn.: Více informací o listerióze najdete v publikacích ICBP:

Šatrán, P. – Duben, J.: Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin
Rambousková, J.–Hrnčířová, D.: Prevence onemocnění z potravin
Duben, J.: Kdo se bojí listerií
Listerióza (leták)
 
A–Z slovníku pro spotřebitele najdete výklad termínů souvisejících s bezpečností potravin. Výklad hesla “Listerióza”.

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018