Bezpečnost potravin

Ani jedno z dvanácti balení vajec neuspělo

Vydáno: 14. 3. 2008
Autor:

Smutná bilance redakčního testu MF DNES.

Koupit si balení opravdu čerstvých, nepoškozených a čistých vajíček je téměř nemožné. Prokázal to test, který provedl deník MF Dnes. Ve všech dvanácti nakoupených baleních od různých distributorů byla vajíčka s poškozenou nebo zašpiněnou skořápkou. Nejčastější vadou byly mikropraskliny ve skořápce, kvůli kterým se vejce rychleji kazí.
 
Nekvalitní vajíčka mohou ve vroucí vodě rychle popraskat. Prokázal to test, který udělal Ústav chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické. Navíc je vajíčko s malými prasklinami rizikové kvůli možnosti mikrobiální nákazy, a proto se nehodí do studených pokrmů, ale pouze k tepelné úpravě.
 
V testu propadla všechna balení. Nejhorší výsledek byl u XL Českých vajec z Billy, relativně nejlepší pak u biovajec z Ekofarmy Abatis.
 
Nejčerstvější z ekofarmy
U XL českých vajec Billy zbývaly do data minimální trvanlivosti ještě tři týdny, přesto vejce nebyla čerstvá. Podle Kamily Míkové z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické, která vejce hodnotila, měla nekvalitní tenké, pórovité skořápky, kvůli tomu rychleji ztrácejí čerstvost. Na tu má vliv i skladování, domnívám se, že nebyla po celou dobu uložena v chladu, což je špatně.
 
Naopak nejčerstvější byla biovejce z Ekofarmy Abatis, ale i přesto v testu propadla. Většina totiž měla znečištěné skořápky, a navíc v osmi z deseti vajec v laboratoři objevili krevní sraženiny. Pokud takové vajíčko správně tepelně neupravíte, můžete se nakazit třeba salmonelou nebo jinou mikrobiální nákazou.
 
Častým neduhem znečištěné skořápky
Jak dodala K. Míková, špinavá skořápka u vajec svědčí o jejich špatném třídění a zvyšuje riziko mikrobiální kontaminace, ale pokud jde o poškození skořápek, mohla vzniknout jak na farmě, tak i při nešetrné manipulaci během přepravy a obchodě.
 
Kromě nešetrného zacházení je problém chatrných skořápek způsoben i špatným krmením nebo zdravotním stavem slepic. Ve skořápkách pak vznikají takzvané mikrokřapy, které navíc výrazně zkracují dobu, po kterou jsou vejce čerstvá.
 
Test hodnotil rovněž správnost značení na obalu a skořápce, zde byl většinou problém s nečitelností razítek na skořápce.
 
 
Zdroj:  Agris, 13. 3. 2008