Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Ani jedno z dvanácti balení vajec neuspělo do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Ani jedno z dvanácti balení vajec neuspělo

Vydáno: 14.3.2008
Tisk článku
Smutná bilance redakčního testu MF DNES.
Koupit si balení opravdu čerstvých, nepoškozených a čistých vajíček je téměř nemožné. Prokázal to test, který provedl deník MF Dnes. Ve všech dvanácti nakoupených baleních od různých distributorů byla vajíčka s poškozenou nebo zašpiněnou skořápkou. Nejčastější vadou byly mikropraskliny ve skořápce, kvůli kterým se vejce rychleji kazí.
 
Nekvalitní vajíčka mohou ve vroucí vodě rychle popraskat. Prokázal to test, který udělal Ústav chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické. Navíc je vajíčko s malými prasklinami rizikové kvůli možnosti mikrobiální nákazy, a proto se nehodí do studených pokrmů, ale pouze k tepelné úpravě.
 
V testu propadla všechna balení. Nejhorší výsledek byl u XL Českých vajec z Billy, relativně nejlepší pak u biovajec z Ekofarmy Abatis.
 
Nejčerstvější z ekofarmy
U XL českých vajec Billy zbývaly do data minimální trvanlivosti ještě tři týdny, přesto vejce nebyla čerstvá. Podle Kamily Míkové z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické, která vejce hodnotila, měla nekvalitní tenké, pórovité skořápky, kvůli tomu rychleji ztrácejí čerstvost. Na tu má vliv i skladování, domnívám se, že nebyla po celou dobu uložena v chladu, což je špatně.
 
Naopak nejčerstvější byla biovejce z Ekofarmy Abatis, ale i přesto v testu propadla. Většina totiž měla znečištěné skořápky, a navíc v osmi z deseti vajec v laboratoři objevili krevní sraženiny. Pokud takové vajíčko správně tepelně neupravíte, můžete se nakazit třeba salmonelou nebo jinou mikrobiální nákazou.
 
Častým neduhem znečištěné skořápky
Jak dodala K. Míková, špinavá skořápka u vajec svědčí o jejich špatném třídění a zvyšuje riziko mikrobiální kontaminace, ale pokud jde o poškození skořápek, mohla vzniknout jak na farmě, tak i při nešetrné manipulaci během přepravy a obchodě.
 
Kromě nešetrného zacházení je problém chatrných skořápek způsoben i špatným krmením nebo zdravotním stavem slepic. Ve skořápkách pak vznikají takzvané mikrokřapy, které navíc výrazně zkracují dobu, po kterou jsou vejce čerstvá.
 
Test hodnotil rovněž správnost značení na obalu a skořápce, zde byl většinou problém s nečitelností razítek na skořápce.
 
 
Zdroj:  Agris, 13. 3. 2008
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021