Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Antibakteriální efekt koriandru do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Antibakteriální efekt koriandru

Vydáno: 2.12.2011
Tisk článku
Autor: Ing. I. Suková
Olej z koriandru pomáhá k ochraně před patogenními mikroorganismy tím, že působí na buněčné membrány patogenů.
V Journal of Medical Microbiology (doi: 10.1099/jmm. 0,034157-0) v článku „Coriander Essential Oil: Ist Antibacterial Actrivity and Mode action evaluated by Flowbyly zveřejněny výsledky výzkumu portugalské univerzity Beira Interior, podle kterého  bakterie, včetně E. coli, Salmonella enterica a Bacillus cereus, mohou být eliminovány pomocí koriandrového oleje (Coriandrum sativum L.). Bylo testováno 12 bakteriálních kmenů ošetřených různými koncentracemi koriandrového oleje. Nejúčinnější byl koriandr proti gram-negativním bakteriím, k inhibici růstu nebo usmrcení všech testovaných bakterií docházelo při aplikaci 1,6 % (nebo méně) koriandrového oleje. Podstatou inhibice je poškození buněčných stěn bakterií, čímž se zhorší funkce membrány (ochrana obsahu buňky, respirační schopnost buněk aj.).

Food Technology, 65, 2011 č. 10, s. 14-15
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018