Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Antimikrobiální aktivita pikolinové kyseliny a jejích solí do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Antimikrobiální aktivita pikolinové kyseliny a jejích solí

Vydáno: 10.2.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Pikolinová kyselina a její soli představují nový potenciální konzervační prostředek pro potraviny a kosmetické prostředky.
Pikolinová kyselina je produkt rozkladu L-tryptofanu v lidském těle. Pikolinová kyselina váže kovové ionty. Cr-pikolinát se používá jako doplněk stravy ke snižování hmotnosti, Zn-pikolinát má antioxidační účinek a používá se u pacientů s plicním onemocněním.
V Polsku provedli studii, jejímž cílem bylo odhadnout antimikrobiální aktivitu pikolinové kyseliny, pikolinátu sodného a draselného a tuto aktivitu porovnat s odpovídajícími deriváty kyseliny benzoové. Antimikrobiální účinky se sledovaly vůči Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis a Candida albicans.
Zjistilo se, že pikolinová kyselina a pikolinát sodný vykazují vysokou antimikrobiální aktivitu při pH = 5,0 a 7,0. Pikolinová kyselina a její soli představují nový potenciální konzervační prostředek pro potraviny a kosmetické prostředky.
 
Zdroj: Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 58, 2008, č. 4, s. 415–418
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021