Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Antimikrobiální aktivita vodného extraktu yerba maté proti Escherichia coli O157:H7 a Staphylococcus aureus do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Antimikrobiální aktivita vodného extraktu yerba maté proti Escherichia coli O157:H7 a Staphylococcus aureus

Vydáno: 24.11.2011
Tisk článku
Autor: Ing. D. Nehasilová
Rozpustné extrakty yerba maté jsou přírodní antimikrobiální látky, které mohou být přidávány do potravinářských výrobků za účelem prodloužení jejich trvanlivosti.
Yerba maté je čajový nápoj převážně konzumovaný obyvateli Jižní Ameriky (Brazílie, Argentina, Paraguay a Uruguay), ale zejména v posledním období získává na popularitě i ve Spojených státech jako přísada do funkčních potravin nebo ve formě doplňků stravy. Yerba maté se připravuje ze směsi sušených lístků cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Složení yerba maté nebylo dosud úplně prozkoumáno, jedná se o řadu polyfenolů, xanthinů, kaffeoylcholinových kyselin, saponinů a minerálních látek a silně závisí na podmínkách pěstování a zpracování. Studie naznačují, že by konzumace yerba maté mohla mít účinky antioxidační, diuretické, antidiabetické, antiobezitologické, chemopreventivní, fungicidní a stimulační. O antimikrobiálních vlastnostech Yerby maté však dosud existuje pouze limitované množství vědeckých informací.
 
K inhibici nebo inaktivaci mikroorganismů v potravinách se používá řada fyzikálních nebo chemických metod, ale zejména v posledním období stoupá zájem o přírodní antimikrobiální konzervaci potravin. V rámci americké studie byly hodnoceny extrakty ze 4 obchodních značek čaje z hlediska jejich schopnosti inhibovat nebo inaktivovat bakteriální patogeny, které jsou příčinou alimentárních chorob. Hlavním cílem bylo vyhodnotit potenciální využití extraktů z hlediska komerčního využití. Byla prověřována antimikrobiální aktivita dialyzovaných vodných extraktů vůči gramnegativním (E. coli O157:H7) a grampozitivním (Staphylococcus aureus) humánním a alimentárním patogenům. S. aureus byl mnohem citlivější na působení extraktů v porovnání s E. coli O157:H7. Minimální baktericidní koncentrace (MBCs) proti E. coli O157:H7 a S. aureus byly zjištěny přibližně v rozmezí 150 až 180 μg/ml a 25 až 30 μg/ml. Testované uruguayské obchodní značky čaje se vyznačovaly nižší redukční aktivitou vůči E. coli O157:H7 v porovnání se značkami argentinskými. Američtí vědci tak dospěli k závěru, že by yerba maté mohla být využita jako antimikrobiální látka v boji proti těmto patogenním baktériím v potravinách a nápojích.
 
Burris, K.P. – Davidson, P.M. – Stewart, Ch.N. – Harte, F.M.:
Antimicrobial Aktivity of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) Aqueous Extracts against Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus
Journal of Food Science, 76, 2011, č. 6, s. M456-M462
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021