Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Antimikrobiální rezistence jako biologické riziko z potravin do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Antimikrobiální rezistence jako biologické riziko z potravin

Vydáno: 12.9.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Stanovisko vědeckého panelu pro biologická rizika Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–BIOHAZ).
EFSA požádal svůj vědecký panel pro biologická rizika (BIOHAZ), aby určil z hlediska veřejného zdraví, v jakém rozsahu jsou potraviny zdrojem bakterií rezistentních vůči antimikrobiálním prostředkům (AMR) nebo genů antimikrobiální rezistence z bakterií. Na základě stanoviska BIOHAZ se zváží rizika a přijmou se případná regulační opatření ke snížení expozice.
 
Podle BIOHAZ je v současné době obtížné určit rozsah expozice AMR bakteriím a úloha potravin v transferu genů rezistence není dostatečně studována. Přesto bakterie z potravin ukazují na rostoucí rezistenci k antimikrobiálním prostředkům pro humánní a veterinární účely. Jakékoliv další šíření rezistence mezi bakteriemi v potravinách bude mít pravděpodobně vliv na expozici člověka.
Rezistentní salmonela kontaminuje hlavně drůbeží maso, vejce, vepřové a hovězí maso. U kampylobakteru je to hlavně kontaminované drůbeží maso. Dobytek je hlavním zdrojem VTEC (verotoxigenní Escherichia coli). Rezistentní kmeny se usidlují u člověka častěji prostřednictvím kontaminovaného hovězího masa než jiných potravin. Potraviny živočišného původu jsou potenciálním zdrojem meticillin-rezistentního Staphylococcus aureus (MRSA). MRSA z potravin tak může představovat nově se objevující problém. Potraviny jsou také důležitým zdrojem humánních infekcí způsobených rezistentní Shigella spp. a Vibrio spp.
Úplné stanovisko BIOHAZ je k dispozici v příloze.
 
Příloha: Foodborne antimicrobial resistence as a biological hazard (pdf, 559 kB, 87 stran)
 
Zdroj: EFSA 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021