Bezpečnost potravin

Antimikrobiální rezistence u zoonózových bakterií v EU 2004–2007

Vydáno: 4. 5. 2010
Autor:

Zpráva EFSA.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil dne 27.4.2010 zprávu (příloha), ve které se uvádí, že u většiny běžných zoonózových bakterií pocházejících ze zvířat a potravin v EU, např. Salmonella a Campylobacter, byla nalezena rezistence vůči antimikrobiálním přípravkům. Zoonózové bakterie s rezistencí vůči antimikrobiálním přípravkům vzbuzují obavy, neboť mohou snižovat účinnost léčby nemocí u lidí.
Mezi testovanými zoonózovými bakteriemi se běžně vyskytovala rezistence k antibiotikům, např. ampicillinu, sulfonamidu a tetracyklinu. Některé členské státy dále uváděly rezistenci k fluorochinolonům, makrolidům nebo třetí generaci cefalosporinů, což jsou důležitá antibiotika používaná v léčbě nemocí u lidí. Vysoká úroveň rezistence k fluorochinolonům byla zvláště zaznamenána u salmonely u drůbeže a u kampylobakteru u drůbeže, prasat a dobytka a v mase broilerů.
 
V období 2004–2007 zaslalo 26 členských států EU údaje do EFSA – útvaru pro zoonózy pro vypracování zprávy, která je třetí a závěrečnou částí výroční zprávy EFSA uveřejněné pod názvem Community Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses and Zoonotic Agents in the European Union in 2007. K dispozici je také souhrnná zpráva o výskytu nemocí z potravin v EU v roce 2007 (The Community Summary Report on Food-Borne Outbreaks in The European Union in 2007).
 
 
Zdroj: EFSA

Heslo “zoonóza” a “antimikrobiální prostředky” v A–Z slovníku pro spotřebitele