Společnost CreAgri Inc. využívá patentovaný postup získávání hydroxytyrosolu s názvem HIDROX® z vodné fáze při výrobě olivového oleje.
Středomořská strava je příznivě hodnocena jako prostředek ke snižování rizika kardiovaskulárních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby a k všeobecnému zlepšení zdraví. Součástí této stravy bohaté na
antioxidanty a s nízkým obsahem trans-tuků je i
olivový olej, k jehož aktivním složkám patří více než 30 polyfenolů. Jeden z nejvýznamnějších je
hydroxytyrosol s antioxidačními a protizánětlivými účinky. Údajně má schopnost zpomalovat proces stárnutí kůže tím, že stabilizuje membrány buněk plazmy.
Americká společnost
CreAgri Inc. nyní využívá patentovanou průmyslovou metodu extrakce hydroxytyrosolu z ekologicky produkovaných oliv. Při výrobě je používán speciální proces drcení oliv a speciální způsob zpracování oddělené vodné fáze, při němž je hydroxytyrosol uvolněn a stabilizován z prekursoru oleuropeinu. Výrobek s názvem
HIDROX®. Je určen jako součást funkčních potravin a je distribuován společností DSM Nutritional Products. Při testování na myších HIDROX inhibuje produkci cytokinu TNF-alfa (tumor nekrotizujicí faktor alfa), který se podílí na zánětlivých procesech.
V kombinaci s glukosaminem dochází k synergickému účinku z hlediska omezení zánětů. HIDROX získal v USA statut
GRAS pro aplikaci do řady potravin a nápojů.
Poznámka