Bezpečnost potravin

Arašídy bez alergenů

Vydáno: 26. 1. 2008
Autor:

Patentovaný postup umožňuje 100% inaktivaci alergenů v celých pražených arašídových oříšcích.

Pracovníci North Carolina Agricultural and Technical State University vyvinuli způsob, kterým lze získat arašídy bez alergenů. Jak prokázala imunologická analýza umožňuje patentovaný postup 100% inaktivaci alergenů v celých pražených arašídových oříšcích. Postupem se nedegraduje chuť ani další kvalitativní charakteristiky arašídů, které se po úpravě mohou bez problémů použít jako ingredience do různých potravin. Podle Zákona o značení alergenů a ochraně spotřebitele z roku 2004 (Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act of 2004) jsou arašídy vedle mléka, vajec, ryb, korýšů, skořápkových ořechů, pšenice a sójových bobů jedním z osmi hlavních potravinářských alergenů. Těchto osm alergenů zapříčiňuje podle International Food Information Council 90 % všech alergických reakcí.