Bezpečnost potravin

Arganový olej jako potravina nového typu

Vydáno: 25. 4. 2008
Autor:

Složení a použití arganového oleje.

Seznam potravin nového typu (PNT), u kterých se čeká na legislativní schválení pro uvedení na trh v rámci EU, se průběžně aktualizuje. Více informací o PNT je k dispozici zde. Na seznamu notifikovaných PNT se nachází mimo jiných arganový olej, tj. olej ze semen stromu Argania spinosa L.

Podle vyjádření AFSSA (francouzského úřadu pro bezpečnost potravin) se arganový olej velmi podobá ostatním jedlým olejům. Arganový olej je bohatý na přirozené tokoferoly, fenolové látky, karoteny, skvalen, esenciální mastné kyseliny, nenasycené mastné kyseliny aj. V závislosti na metodě extrakce je arganový olej odolnější k oxidaci než olivový olej.
Arganový olej se používá při výrobě dipů (omáček k namáčení např. chleba), kuskusu, salátů aj. Zbytek z tradiční extrakce oleje je hustá pasta čokoládové barvy, která se nazývá “amlou”. Sladí se a podává se jako omáčka (dip) pro namáčení chleba při snídani. Chuť se podobá arašídovému máslu.
Arganový olej se také používá v kosmetickém průmyslu a v medicíně, např. při léčbě lupénky.