Bezpečnost potravin

Aromatické látky vyvolávají obavy z hlediska zdravotní bezpečnosti

Vydáno: 17. 5. 2013
Autor: berankova1

Vědecký panel CEF úřadu EFSA hodnotil bezpečnost látky určené k aromatizaci 3-acetyl-2,5-dimethylthiofenu.

Aromatická látka 3-acetyl-2,5-dimethylthiofen je genotoxická (může poškodit DNA) , jsou proto obavy, zda není nebezpečná pro lidské zdraví. Genotoxické látky by neměly být záměrně přidávány do potravinového řetězce.

V nejbližších dnech budou manažeři rizik EU rozhodovat ohledně možného vyjmutí 3-acetyl-2,5-dimethylthiofenu ze seznamu schválených látek určených k aromatizaci v EU. V rozhodování jim má pomoci vědecké stanovisko úřadu EFSA přehodnocující  tuto aromatickou látku.

Látka 3-acetyl-2,5-dimethylthiofen se používá jako ochucovadlo, které dává potravinám příchuť pečených ořechů,  ale může se vyskytovat také přirozeně ve vařeném a pečeném  mase. Tato látka je vyráběná malým počtem výrobců, a je přítomna v omezeném počtu potravin, hlavně v některých pikantních výrobcích, v cukrovinkách a ve vybraném pekařském zboží. Celkově je použití této aromatické látky nízké (v EU se uvádí celková roční spotřeba 2,3 kg). Ačkoli nebylo úřadem EFSA provedeno žádné hodnocení expozice, očekává se, že riziko pro spotřebitele, kteří mohou být vystaveni expozici této látky v potravinách, bude velmi malé.

Od začátku hodnocení látek určených k aromatizaci potravin v roce 2003 si úřad EFSA vyžádal další data z průmyslu ke stovkám aromatických látek, schválených pro použití v EU.

Stanovisko Vědeckého panelu (EFSA) CEF  (Panel pro materiály určené pro kontakt s potravinami, enzymy, aromatické a pomocné látky)  je výsledkem předcházejícího požadavku EFSA k poskytnutí dalších dat.

Vědecké stanovisko přehodnocující aromatickou látku 3-acetyl-2,5-dimethylthiofen: 
Scientific Opinion on re-evaluation of one flavouring substance 3-acetyl-2,5-dimethylthiophene [FL-no 15.024] from FGE.19 subgroup 5.2

Zdroj:  EFSA

Související články:
Aromata: zavedení pozitivního seznamu        
Látky určené k aromatizaci
Údaje potřebné pro posuzování aromat