Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Australský program „4+ serves a day“ do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv
Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Australský program „4+ serves a day“

Vydáno: 28.1.2009
Tisk článku
Organizace Go Grains Health and Nutrition propaguje pomocí loga „denně nejméně 4 porce obilovin“ konzumaci základních obilných výrobků pro zachování zdraví.
 
Australská organizace Go Grains Health and Nutrition sestávající z producentů obilovin, zpracovatelů a nutricionistů se zaměřila v r. 2008 na program „4+ serves a day“ (denně nejméně 4 porce obilovin). První výroční konference Go Grains konaná v říjnu 2008 v Sydney byla zaměřena na celozrnné výrobky. Zdůrazňuje se vědecky uznávaná skutečnost, že nahradí-li se výrobky z obilovin celozrnnými výrobky, sníží se riziko kardiovaskulárních onemocnění o 20 – 40 %. Známou skutečností je i to, že konzumace celozrnných výrobků s vysokým obsahem vlákniny a minerálních látek má vliv na snížení BMI, na prevenci před diabetem 2. typu a na pročištění organismu. Doporučuje se, aby alespoň polovina konzumovaných obilných výrobků sestávala z celozrnných produktů a doporučuje se konzumace různých druhů obilovin. Skutečností však je, že 70 % Australanů nekonzumuje denně ani ty 4 porce potravin ze zrnin.
Na podporu správného stravování uvádějí výrobci na základních výrobcích z obilovin (např. chléb, snídaňové cereálie, křehký chléb, těstoviny, rýže), logo „4+ serve a day“ a zároveň i velikost obilné porce. Porcí je míněno:
  2 plátky chleba
  1 středně velká žemle
  4 plátky křupavého chleba
  1 šálek vařených těstovin nebo rýže
  1 šálek kaše
  1 1/3 šálku snídaňových cereálií
  2 snídaňové sušenky s vločkami
  ½ šálku müsli.
K používání loga musí být splněna přísná kritéria kvality výrobku. Logo nemůže být uvedeno na výrobku s vysokým obsahem energie způsobeným vysokým obsahem cukru či tuku, např. na koláčích.
Logo mohou používat jen členové Go Grains, přičemž výrobky jsou touto organizací schvalovány.

Food Australia, 60, 2008, č. 12, s.571
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021