Bezpečnost potravin

Automaty na čerstvé kravské mléko

Vydáno: 23. 3. 2009
Autor:

Příklad nové možnosti odbytu mléka z Itálie může být inspirativní i pro české chovatele dojnic.

Před nedávnem uvedla do provozu biofarma Azienda v lokalitě Roteglia, Castellarano a Sassuola na severu Itálie automaty na čerstvé kravské mléko. Biofarma klade především důraz na zajištění maximální komfortu pro chované dojnice, což zmiňuje také v reklamním sloganu na prodej mléka.
 
Dalším důvodem, proč se chovatelé rozhodli takovým způsobem propagovat svoji produkci je podle jejich názoru skutečnost, že lidé již vůbec neznají jak vypadá a chutná přírodní, husté kravské mléko. Konzistence mléka je odlišná, je bohaté na vitamíny a minerální soli, které nejsou nijak tepelně ani chemicky upravované.
 
Nadojené mléko farmář přefiltruje a zchladí na 2 až 4 stupně oC, přelije do 200 litrových nádob a chladírenským vozem rozváží do automatů. Mléko je jednou měsíčně kontrolované a analyzované kompetentním veterinárním lékařem. Každých 24 hodin se z automatu neprodané mléko vyprázdní a po vyčistění zásobníku se nahradí čerstvým.
 
Funkce automatu je velmi jednoduchá. V pravé části jsou ve vitríně k dispozici plastové a skleněné lahve, skleněné stojí 0,5 a plastové 0,2 €. Každá řada lahví je označena číslem. Po vhození mincí uvede zákazník na displeji číslo řady a příslušná láhev vypadne. Následně se otevře nerezový kryt, do kterého se vloží láhev a naprogramuje množství mléka. Protože jsou láhve litrové, dávkuje se buď 0,5 nebo 1 l. Prázdná láhev vypadne i s uzávěrem, kterým se potom naplněná láhev uzavře. Cena jednoho litru mléka z automatu je 1 €. V obchodech se přitom cena 1 litru baleného mléka pohybuje okolo 1,5 € i více.
 
Automat na mléko je umístěn v dřevěné chatce, která stylově zapadá do okolního horského prostředí. Kromě automatu je zde integrován ještě zásobník na papírové ubrousky na otření lahví a rukou zákazníků. V rohu dřevěného přístřešku je umístěn kamerový systém na ochranu automatu.
 
Slovenský chov, 2008, č. 12, s. 10