Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Anisakióza

U mořských ryb je mimořádným parazitologickým problémem onemocnění anisakiózou (Anisakiasis) (viz parazitóza, helmintóza), kterou vyvolává sleďový červ Anisakis simplex, který se nachází ve svalovině. Larvy tohoto červa se dostanou do organismu člověka se syrovými nebo polosyrovými rybami, nejčastěji sledi (např. polosolené matjesy, suši). Onemocnění může u člověka proběhnout buď téměř bezpříznakově nebo se mohou za 1 hodinu až 14 dní po pozření infikovaného rybího masa dostavit prudké bolesti břicha, nausea, zvracení. Parazit u člověka způsobí poškození zažívacího i trávicího traktu (eozinofilní granulomy). Po třech týdnech se larvy spontánně eliminují ze zažívacího traktu.

Tato choroba byla pozorovaná zejména v Holandsku a Japonsku. Nicméně ryby či rybí výrobky napadené sleďovým červem byly zjištěny i na trzích v Norsku, Dánsku a Velké Británii. Jednalo se zejména o makrely a mořského ďasa. Jako prevence se u mořských ryb vlastnoručně ulovených nebo kupovaných na trhu doporučuje pečlivě prohlédnout svalovinu, zda se v ní nenacházejí cizopasní červi. Mořské ryby, které se zpracovávají takovým způsobem, který nezaručuje tepelné usmrcení larev (nakládání do kyselých nebo slaných nálevů, výrobky ze syrových ryb suši, sašimi) se mají zmrazit na -35 °C po dobu 15 hodin nebo na -20 °C po dobu 7 dnů. Toto ošetření červy usmrcuje. Konzumace nedostatečně tepelně nebo zmrazením zpracovaných ryb může vést k onemocnění. Též byly zjištěny alergické reakce na červy, dokonce i usmrcené. (old)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111