Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Amarant

Amarant (laskavec) se řadí mezi nejstarší kulturní plodiny, které staří Inkové a Aztékové pěstovali již před 5–8 tisíci let. Patří do skupiny tzv. pseudocereálií (nepravé obiloviny), z hlediska botanického je řazen do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceace), která zahrnuje více než 60 rodů s téměř 800 druhy. Amarant lze využít především kvůli produkci nutričně bohatých semen, ale i jako listovou zeleninu. 

Amarant, který se pěstuje pro zrno:
Amaranthus caudatus – laskavec ocasatý
Amaranthus hypochondriacus – laskavec červenoklasý
Amaranthus cruentus – laskavec krvavý 

Amarant používaný jako listová zelenina:
Amaranthus dubius (Afrika)
Amaranthus tricolor (Čína)
Amaranthus retroflexus

Jedná se o jednoletou, vzpřímenou rostlinu dosahující výšky až 2,5 m. Pochází z Jižní Ameriky, přesněji z oblasti And a do Evropy se rozšířila během 16. století. Plodem je jednosemenná tobolka.

Amarant produkuje značné množství drobných semen bohatých na bílkoviny. Vysokou nutriční hodnotu mají ale i listy amarantu, které se upravují jako salát nebo jako špenát. Bílkoviny amarantu se aminokyselinovým složením blíží bílkovinám živočišným (vysoký obsah lysinu a sirných aminokyselin), a proto by amarantu měli věnovat pozornost především vegetariáni. Amarantová semena jsou rovněž dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek, obsahují značné množství vápníku, hořčíku, draslíku, železa, vitaminu B2 a antioxidačního vitaminu E.

Semena amarantu neobsahují lepek, a proto se amarantová mouka může používat při bezlepkové dietě, kterou musí dodržovat lidé trpící celiakií. Amarantový tuk obsahuje převážně nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová, olejová, linolenová), které příznivě ovlivňují zdravotní stav člověka. Tuková složka amarantu navíc obsahuje významnou složku – skvalen (7–8 % z celkového množství tuku). Důležitou vlastností skvalenu je fakt, že brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu. Zařazení potravin s amarantem do jídelníčku tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Skvalen je však zároveň antioxidantem, který působí příznivě jak uvnitř organismu, tak na povrchu (pokožce). (kop, hor, 04/2020)

 

Složení amarantového zrna (obsah ve 100 g) 

Energetická hodnota (kJ)

1 476 kJ

Energetická hodonota (kcal)

351 kcal

bílkoviny

     14,5 g

tuky

       7,2 g

sacharidy

     50,7 g

vláknina

             12,9 g     

                    

Zdroj:
- Nutridatabaze.cz

 

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111