Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Amarant

Amarant (laskavec) se řadí mezi nejstarší kulturní plodiny, které staří Inkové a Aztékové pěstovali již před 5–8 tisící let. Patří do skupiny tzv. pseudocereálií (nepravé obiloviny), z hlediska botanického je řazen do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceace), která zahrnuje více než 60 rodů s téměř 800 druhy. Jedná se o jednoletou rostlinu, která produkuje značné množství drobných semen bohatých na bílkoviny. Vysokou nutriční hodnotu mají ale i listy amarantu, které se upravují jako salát nebo jako špenát. Bílkoviny amarantu se aminokyselinovým složením blíží bílkovinám živočišným (vysoký obsah lysinu a sirných aminokyselin), a proto by amarantu měli věnovat pozornost především vegetariáni. Amarantová semena jsou rovněž dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek, obsahují značné množství vápníku, hořčíku, draslíku, železa, vitaminu B2 a antioxidačního vitaminu E. Semena amarantu neobsahují lepek, a proto se amarantová mouka může používat při bezlepkové dietě kterou musí dodržovat lidé trpící celiakií. Amarantový tuk obsahuje převážně nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová, olejová, linolenová), které příznivě ovlivňují zdravotní stav člověka. Tuková složka amarantu navíc obsahuje významnou složku – skvalen (7–8 % z celkového množství tuku). Důležitou vlastností skvalenu je fakt, že brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu. Zařazení potravin s amarantem do jídelníčku tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Skvalen je však zároveň antioxidantem, který působí příznivě jak uvnitř organismu, tak na povrchu (pokožce).
Složení amarantového zrna (hodnoty platí pro množství 100 g)   
(kop)

energie
1 550 kJ
bílkoviny
     18 g
tuky
       8 g
sacharidy
     57 g
vláknina
             2,2 g     

                      

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111